Преди 121 години на днешния ден в София тържествено тръгва първият електрически трамвай

Преди 121 години - на 14 януари 1901 г. (1 януари по стар стил) в София, тържествено накичен с цветя, тръгва първият електрически трамвай. Това отбелязват от Националния политехнически музей (НПТМ).

С това София става една от малкото европейски столици, използващи електрически градски транспорт, отбелязват от музея. Маршрутът започва от гарата, минава през "Св. Неделя", "Граф Игнатиев" и стига до пресечката с бул. "Патриарх Евтимий". Релсите са построени от белгийското акционерно дружество "Електрически трамваи - София", а мотрисите, развиващи скорост от 15-20 км/ч, също са белгийско производство.

Елитът на града пътувал в обикновено празната първа класа и се радвал на луксозна мебелировка, а простолюдието сядало на дървените пейки във втора класа, отбелязват от НПТМ. Имало е обособени спирки, но трамваят е спирал и по желание на пътниците.

След като цяла София се изрежда да се повози на трамвая, и писателят Иван Вазов решава да го изпробва. От музея напомнят неговите впечатления: "Какво ахкане и негодувание у всички софиянци, когато гледаха запречкването със стълбове софийските мегдани и улици за нуждите на електрическото осветление и на електрическия трамвай и замрежването въздуха с тая паяжина от медни жици! Никога столицата не е знаела, че имала толкова любители на красотата си! А помните ли какви възхитени сборища се трупаха около първите пуснати трамваи, няколко дена наред натъпкани, като сардели, или като Ноевия ковчег - изберете което щете от тия две сравнения - с пътувачи от двата пола и от всичките възрасти? Негодувание, очудване, възхищение - всичко мина. - Когато цяла София се извози и насити на трамвая, вредих се и аз да му се порадвам и се качих при Банката на вагона с надпис "Гарата-Игнатиев". Той се търси, гърми, стъклата на прозорците чаткат. Това тръскане и шум произвеждат неприятно впечатление из пръв път. Но големите сгоди на това съобщително средство стократно го изкупуват".

Подобни статии

 • 22 януари - Приет е първият Закон за защита на женския и детския труд в индустриалните заведения

  22 януари - Приет е първият Закон за защита на женския и детския труд в индустриалните заведения

  През 1905 г. на тази дата 13-ото Обикновено народно събрание приема първия в България Закон за защита на женския и детския труд в индустриалните заведения. Утвърден е с указ 13 от 23 март 1905 г., обнародван е в "Държавен вестник" от 26 март 1905 г. и е в сила от м. септември 1905 г., припомня БТА. Законът регламентира минималната трудова възраст, работните часове, почивките, отпуска по майчинство, трудовата хигиена, техническата безопасност. Отменен е през 1917 г. със Закона за хигиената и безопасността на труда.

  141
 • 21 януари - Ден на родилната помощ и Бабинден по стар стил

  21 януари - Ден на родилната помощ и Бабинден по стар стил

  Денят на родилната помощ. Чества се от 1951 г. с указ на Президиума на Народното събрание като Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на 21 януари, а по нов е на 8 януари, припомня БТА. На този ден професионалистите в родилната помощ - лекари и акушерки си правят равносметка, а родилките им изказват своята благодарност и признание за проявените грижи и всеотдайност.

  174