Предколедно започна проверка за опасни детски играчки, пиратки и новогодишна украса

Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира традиционната национална кампания “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2021”. Кампанията се провежда за 10-ти път и инспекциите на Главна дирекция „Надзор на пазара“ (ГД НП) ще продължат до 22 декември 2021 г. Във фокуса на проверките попадат три групи продукти: детски играчки – карнавални костюми; електрическите светлинни гирлянди; пиротехническите изделия.

Изброените продукти са едни от най-търсените стоки за Коледа и Нова година. Целта на кампанията е осигуряване безопасността на потребителите. При проверките вниманието на инспекторите от ДАМТН ще бъде насочено към установяване наличието на: маркировка за съответствие; инструкция за употреба; наименование и адрес на икономическия оператор; видими несъответствия при продуктите, които могат да се установят по време на проверката; специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба на продуктите.

В рамките на кампанията под същото мото през миналата 2020 година са били проверени общо: - 396 играчки от различни категории, марки и модели; 320 различни по вид и модел електрически светлинни гирлянди; 197 вида пиротехнически изделия от категория F1, F2, F3, F4 и сценични пиротехнически изделия от категории Т1 и Т2.

Различни по вид несъответствия са установени при 161 играчки. 22 от тях са били, без маркировка за съответствие, 108 - с инструкции за употреба, които не съответстват по обем и съдържание на изготвените от производителите, а други 125 - без обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.

93 вида гирлянди пък се оказали без данни за производител/вносител, 50 от тях - с видими несъответствия с изискванията, 50 вида гирлянди са били без инструкция за употреба, а 4 продукта са били без маркировка за съответствие.

При проверката на 197 вида пиротехнически изделия, са били установени 29 продукта с несъответствия.

Подобни статии

 • До 31 декември: Смартфон + безжични слушалки

  До 31 декември: Смартфон + безжични слушалки

  Клиентите, които закупят смартфон Galaxy от А1, ще могат да вземат без допълнително заплащане своя нов смартфон в комплект с безжични слушалки Samsung Galaxy Buds2 и абонамент за YouTube Premium за четири месеца. Промоцията включва сгъваемите Galaxy Z Fold3 и Galaxy Z Flip3, серията Galaxy S21 и Galaxy S20 FE и ще продължи до края на годината.

  67
 • Природният газ поскъпва с 10% от декември

  Природният газ поскъпва с 10% от декември

  От днес е в сила ново поскъпване на природния газ. Цената на синьото гориво за декември ще е с около 10% по-висока от тази за ноември. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена от 102 лв. за мегаватчас при 93 лв. за ноември.

  155
 • Разнообразие от 5G смартфони за Коледа от Vivacom

  Разнообразие от 5G смартфони за Коледа от Vivacom

  В сезона на подаръци и приятни изненади, Vivacom предлага на потребителите разнообразие от актуални 5G смартфони, с възможност за изплащане за 36 месеца, в комбинация с 2 - годишен договор за мобилната тарифа Unlimited 50 5G. Така за почитателите на новите технологии има още по-достъпен начин да се сдобият с нов смартфон и да използват мрежата от пето поколение на телекома, която е най-голямата в страната с покритие в над 200 населени места и курорта*.

  166