Председателят на БОК Стефка Костадинова: Олимпиадата в Токио няма да е нормална, но важното е, че ще я има

Стефка Костадинова по време на общото събрание на БОК

"Наистина тази COVID олимпиада далеч няма да е нормална олимпиада, но важното е, че ще я има. В крайна сметка ние отиваме да се борим с нашите конкуренти, с които след състезанието сме приятели. Всички се готвим и участваме при еднакви условия за тази олимпиада. Жалко, че няма да има публика, защото тези спортисти заслужават да бъдат видени и аплодирани", казва председателят на БОК стефка Костадинова в интервю за "Монитор".

- Г-жо Костадинова, утвърдихте 42-ма спортисти за участие на олимпиадата в Токио. Много или малко са тези спортисти?

- В големия спорт няма много или малко, има качество и некачество. Аз мисля, че заминаваме с много качествени спортисти, които са се доказали на световното поприще. При това отиваме не само със сериозни български бойци, но и с млади таланти. Аз стискам палци на всички, защото те много добре знаят, че олимпийските игри са каймакът на една спортна кариера. Аз съм го минала този дълъг път и знам какво означава да се качиш на стълбичката, да засвири българският химн и да чуе светът за България. През последните години ние, българските спортисти, сме длъжници на българския народ. Така че, дай Боже, да го зарадваме с нещо хубаво. Аз съм абсолютно сигурна в това.

- А държавата длъжник ли е на българския спорт?

- Имаме силната подкрепа на държавата, защото без нейна помощ нямаше как да обезпечим финансово нашето участие, да могат спортистите ни да пътуват по лагери, да се готвят навън, така че силна е подкрепата на държавата. Но, както винаги казваме, може и още, което е валидно за всичко в живота.

- С какви официални облекла и екипировка ще се представят олимпийците ни?

- Екипировката е на Asics, с която освен България ще се представят и домакините от Япония, както и Австралия - така че се нареждаме до големите държави. На официалното откриване ще сме със сини сака и бели панталони – много ще сме готини.

- Излезе информация, че Мария Гроздева ще е знаменосец на откриването.

- Още миналата година, преди да знаем, че няма да има олимпийски игри, Мария беше определена за знаменосец. Тя е най-заслужилата, така че за всички нас ще е чест и гордост такъв голям спортист да води делегацията ни.

- До последно и тази година олимпиадата беше под въпрос заради пандемията от COVID-19. Сега ще бъдат прилагани много мерки. Как ви се струват такива игри?

- Да, наистина тази COVID олимпиада далеч няма да е нормална олимпиада, но важното е, че ще я има. В крайна сметка ние отиваме да се борим с нашите конкуренти, с които след състезанието сме приятели. Всички се готвим и участваме при еднакви условия за тази олимпиада. Жалко, че няма да има публика, защото тези спортисти заслужават да бъдат видени и аплодирани.

- Вие лично кога пътувате, ще останете ли по време на цялата олимпиада?

- Още не съм уточнила кога заминавам, но ще отида по-рано и ще съм там през цялата олимпиада.

- Какви са COVID изискванията към вас като ръководител на делегацията ни?

- Както при всички, се изискват PCR тестове преди отпътуването и после контрол по време на игрите.

- Българският отбор ще разполага ли със специален човек, който да отговаря за спазването на мерките?

- Да, ще има специален човек, тъй като това е по препоръка на Международния олимпийски комитет.

- Проблем ли е, че олимпиадата идва в момент на несигурна политическа обстановка у нас, че в момента работи служебно правителство?

- Нас това не ни интересува, защото спортът е над политиката. Заради спорта са се спирали войни, така че аз мисля, че няма това да ни попречи въобще.

- Очаква ли се държавният глава да посети игрите?

- За момента нямаме потвърждение.

- И накрая, какви са очакванията ви от тази олимпиада?

- Само всички да са живи и здрави, господ да е с тях и да имат късмет и шанс!

Подобни статии

 • Шоуменът Венци Мартинов: Правя нов спектакъл за 100-годишнината на Парцалев

  Шоуменът Венци Мартинов: Правя нов спектакъл за 100-годишнината на Парцалев

  В „Пътуващо кино“ организирам конкурс за мис

  "Би трябвало през тази есен да оберем плодовете на лятото с положителен смисъл – круши, ябълки, овце, вино, ракия; хубави жени/мъже - кой каквото си търси, за да има една спокойна есен, повече приятни жизнено лични вълнения; да няма много вълнения от типа кой ще спечели изборите", казва в интервю за "Телеграф" шоуменът Венци Мартинов.

  252
 • Даниела Петкова, ПОК

  Даниела Петкова, ПОК "Доверие": Хората предпочитат да получават втората си пенсия разсрочено

  "Към момента преобладаващата част от хората, които не отлагат пенсионирането си и подписват договори, въз основа на които следващия месец ще започнат да получават парите от партидите си, без изненада са тези, които имат право на разсрочено плащане. Предпочитаният от тях размер, също без изненада, е ориентиран около максималния, разрешен от закона и той в момента е 300 лв., съответстващ на минималната държавна пенсия. Хората очевидно имат нужда от пари и не се интересуват толкова от срока, колкото от размера на ежемесечното плащане. Единици са тези, които искат по-нисък размер на месечните плащания, за по-дълъг период от време, но има и такива", казва Даниела Петкова, шеф на ПОК „Доверие“ и член на УС на БАДДПО.

  72
 • Проф. Илко Гетов, фармацевт: На най-ниското ваксинационно ниво сме в Европа

  Проф. Илко Гетов, фармацевт: На най-ниското ваксинационно ниво сме в Европа

  "Няма как да звуча позитивно, след като няколко пъти ми се задава въпросът от страна на европейските ми колеги „защо е толкова нисък процентът на имунизираните“. Аз не мога да им отговоря защо. Всеки път става въпрос за едно и също - те казват нали имате ваксини, какъв е проблемът защо в България имунизираните са под 25%. Не мога да им дам отговор", казва фармацевтът проф. Илко Гетов.

  127