Председателят на СБА Емил Панчев: Пътната безопасност трябва да стане политически приоритет от най-високо ниво

Снимка: СБА Емил Панчев

Пътната безопасност трябва да стане политически приоритет от най-високо ниво. Това заяви за БТА инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Според него за безопасността на движение по пътищата трябва да отговаря най-висшият административен ръководител в страната, а именно министър-председателят.

"Службите да работят, а не да се размива отговорността. Системата трябва да работи безотказно, дори и когато се сменят властите", посочи Панчев.

Във връзка с тежкия пътен инцидент на магистрала "Струма" с десетки загинали, председателят на СБА коментира, че пътният участък е с недобра хоризонтална и вертикална маркировка, каквито има на много места в страната. "Аз все още не съм видял в България някой да почиства пътен знак, светлоотразителни колчета на пътя или каквото и да било. Виждал съм го в Унгария и в други европейски държави, но не и у нас. Не почистваме дори и самото платно за движение, а чакаме дъждът да го отмие", каза Панчев.

Според него слабост на системата е, че не се отделят достатъчно средства за поддръжка. "Ако се отделят, то значи не се усвояват по правилния начин. Това е голям проблем в цялата страна, просто на това място, при лошо стечение на обстоятелствата, а е възможно да има и човешка грешка, стана инцидент", допълни той. Въпреки това експертът отчете, че от данните на "Пътна полиция" се вижда, че в участъка, в който стана тежкия инцидент, няма много регистрирани предишни произшествия.

Като един от важните елементи на пътната безопасност експертът открои подготовката на кандидат-шофьорите, както професионалните, така и любителите. Според него обучение за това трябва да започва още от най-ранна детска възраст и да бъде роля на всички - автоинструкторите, учителите и семейството. По думите му увеличението на часовете за подготовка няма да доведат до автоматично повишаване на качеството на обучението, ако не се промени самата методика. Като пример той даде учебните полигони, които в България липсват. "В България, за съжаление, нямаме нито един такъв. Малко са страните в Европа без такива полигони. Повтаряме това от години", отбеляза Панчев.

Правилните реакции на пътя спасяват живот, припомни експертът и препоръча на всички водачи да спазват стриктно правилата за движение по пътищата, особено в тежките зимни условия. Съветите му към шофьорите включват още спазване на указанията на пътните знаци и на контролните органи, съобразяване с пътните условия, дисциплина и поддържане на изправен автомобил.

Панчев припомни и какви трябва да бъдат първите реакции на всеки водач при пожар в превозното средство. Те включват незабавно изключване на двигателя, за да се спре притока на гориво, гасене на огъня само ако има пряк достъп до източника му, както и незабавно подаване на сигнал до тел. 112.

Подобни статии