Представиха концепция за закон по „Магнитски“

МВР: Няма преписки за търговия с влияние срещу Пеевски

Зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев нарече концепцията „гръбнак на един евентуален законопроект“.

Концепция за законопроект за санкциите по американския закон „Магнитски“ представи на заседание на ресорната комисия в парламента зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев. Той я назова „гръбнак на един евентуален законопроект“, като поясни, че идеята е не да се прилагат директно санкциите, налагани по американския закон, а да се създаде консултативен орган, който да помогне на МС сам да подготвя списък с лица, застрашаващи икономическата сигурност у нас и в чужбина.

Сред предложенията се включват и механизми за съдебна защита и предвидени кратки срокове. В текстовете са включени и определения за „свързани лица“ с хората, на които са наложени санкции. „На ниво ЕС няма приета уредба“, допълни още зам.-министърът Демерджиев и допълни, че се поддържа комуникация със съюза относно темата "Магнитски". Преди две седмици стана ясно, че ЕК е изпратила писмо до българските власти, с което иска повече информация относно решение №441 на служебния кабинет, с което бе създаден допълнителният БГ списък по „Магнитски“, като от комисията са подчертали, че са обезпокоени от едностранното действие на България в отговор на санкции, наложени от трета страна – в случая САЩ.

Освен зам.-министъра на правосъдието на комисията по „Магнитски“ бе изслушан и зам. вътрешният министър Енчо Мирчев, който съобщи, че срещу едното от трите физически лица, санкционирани от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ – забегналия в Дубай бизнесмен с 19 обвинения Васил Божков, са образувани 9 преписки, свързани както с измами, така и с пране на пари, купуване на гласове и други. По 4 от тях са били образувани досъдебни производства, като до този момент не е дал сведения относно санкциите си. По отношение на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски пък Мирчев съобщи, че „в МВР няма образувани преписки срещу него относно търговия с влияние, подкупи на държавни служители, договаряне за политическа подкрепа и положително медийно отразяване“. Каза също, че срещу бившия депутат е имало общо 14 образувани преписки, 13 от които са били прекратени в периода от 2001 до 2020 г. Последната била по повод сигнал от председателя на БОЕЦ Георги Георгиев, който твърдял, че има ОПГ на Божков, Пеевски и Домусчиев за производство на лотарийни билети. Разследващите установили обаче, че няма данни нито Пеевски, нито Домусчиев, нито техни фирми да се занимават с такава дейност. Срещу третото санкционирано лице - Илко Желязков, няма образувани преписки.

Подобни статии