Представят френското образование на виртуален форум

Френският институт в България и агенцията Campus France - Париж организират на 20 ноември за първи път "Виртуален форум за образование и професионална реализация", съобщиха организаторите.

Форумът е част от глобалната политика за популяризиране на френското висше образование и на франкофонските програми в България, осъществявана от дълги години от Френския институт в България и насочена към студентите и университетите партньори.

Франция е четвъртата страна в света по прием на чуждестранни студенти и шеста по прием на български студенти. В системата на френското висше образование са обхванати 73 университета, над 200 висши инженерни училища, 150 висши училища по търговия и мениджмънт, 120 държавни висши училища по изкуства, 20 училища по архитектура и повече от 3000 специализирани висши училища и институти.

В актуалната здравна ситуация мрежата от френски висши учебни заведения е готова да посрещне своите студенти и предлага разнообразни възможности за присъствена и дистанционна форма на обучение.

В пет български университета се предлагат 12 франкофонски програми в областите - електроинженерство и информатика, химично и биохимично инженерство, индустриална логистика, икономика и стопанско управление, управление на хотелиерството и ресторантьорството, политически науки, европейско право, приложни чужди езици за администрация и управление, франкофония, многоезичие и междукултурна медиация.

С участието на предприятия, установили се на българския пазар, форумът има за цел да засили диалога между университети и предприятия, за да имат възможността студентите да се обучават по програми, адаптирани към пазара на труда, а дипломираните млади специалисти да намерят подходящата работа.

Форумът е насочен към ученици, които желаят да продължат образованието си във Франция или във франкофонските програми в България, към студенти, желаещи да се обучават във Франция или във франкофонските програми в България, към студенти, търсещи професионален стаж и към дипломирани специалисти, търсещи работа.

Виртуалният форум ще е организиран в три тематични секции. В секцията "Образование" френски висши училища, както и представители на франкофонските програми в България, ще информират за предлаганите учебни програми за университетската 2021 година и за свързаните с тях възможности за професионална реализация. В секцията "Кариера" представители на предприятия в България ще се срещнат в индивидуални интервюта със студенти и дипломирани специалисти, за да им изяснят спецификата на стажовете и на работните места, които предлагат. В секцията "Уебинари" ще има конференции на университетски преподаватели и на професионалисти за придобиване на техники и знания, необходими при обучението във висши училища, както и на практични умения при търсенето на стаж или работа.

Подобни статии

 • Директорите на общинските и на държавните училища - с основна заплата, не по-ниска от 1535 лева

  Директорите на общинските и на държавните училища - с основна заплата, не по-ниска от 1535 лева

  Директорите на общинските и на държавните училища не могат да имат основна заплата по-ниска от 1535 лева. Това посочва в своя заповед с правила за определяне на работните заплати в посочените образователни институции образователният министър Красимир Вълчев. Видът на институцията и броят на учениците, обучаващи се в нея, влияят за определянето на минималното месечно възнаграждение.

  128
 • Училището в село Дреновец провежда занимания по интереси

  Училището в село Дреновец провежда занимания по интереси "Гейминг концепции"

  Средното училище "Никола Йонков Вапцаров" в село Дреновец е първото училище в област Видин, което провежда занимание по интереси "Гейминг концепции" и участва в първата българска училищна лига по електронни спортове. Това е съобщила за БТА директорката на училището в Дреновец Бойка Александрова

  112
 • Връщат на чиновете 7-и, 8-и и 12-и клас за втория срок

  Връщат на чиновете 7-и, 8-и и 12-и клас за втория срок

  Учениците от три класа ще бъдат върнати приоритетно обратно в школата - 7-и, 8-и и 12-и. Вторият учебен срок ще започне присъствено за тях само ако заболяемостта у нас не надвишава 120 души на 100 000 население. Това стана ясно след среща между зам. образователния министър Таня Михайлова, учителски синдикати и главния държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

  100