Преговарящите за кабинет партии днес ще си говорят за енергетика

Днес предстоят поредните експертни разговори между ИТН и останалите партии в НС за подкрепа за бъдещ кабинет. Това заяви председателката на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова. Темата днес е енергетика.

Манолова бе в НС, тъй като от групата на ИБГНИ внесоха законови промени за услугите във ВиК сектора, както и искане за изслушване на КЕВР за планирания скок на водата от догодина.

Покрай това обаче Манолова поясни, че на разговорите днес с ИТН ще търсят подкрепа за възможността да се преразгледат цените на тока и парното и законовите им промени, които да обезсилят наредбата на КЕВР, така че цените да не се определят за цяла 1 година, а след това да не се пипат. 

В тази връзка поясни, че утре ще има комисия и за ревизията и първата тема, която ще разискват ще бъде именно енергетика - за да разгледат различните енергийни дружества  БЕХ и НЕК, както и ЕРП-та и топлофикациите.

Наред с това Манолова коментира и вчерашните експертни разговори по темата социалната политика.

"Категорични, че защитим обещанието възрастните преизчисляването на пенсиите от 1 октомври и това ще е първа стъпка" каза Манолова. Отново даде да се разбере , че ИТН са склонни на това, но въпросът е по какъв критерий. От думите и стана ясно, че ИТН ще приложат това за вдигане на коефицента за всяка година стаж във формулата за изчисление на пенсиите. От думите на Манолова стана ясно още че ако това е първата стъпка, то втората да бъде вдигането на пенсиите с по актуален осигурителен доход - този за 2018 година, така минималната пенсия да бъде преизчислена до 369 лева, което е и прага на бедност. Заяви, че няма да направят компромис от това.

Иначе добави, че на тези експертни срещи не обсъждат персонален състав на кабинет или имена на министри, а разговарят за политики.

Подобни статии