Премиерът Янев: Кабинетът ще е гарант за стабилност

Служебният кабинет ще бъде гарант за стабилност. Това коментира премиерът Стефан Янев в началото на първото заседание на новото служебно правителство. То бе открито с химна на България.

Янев поясни, че не са направили обичайното приемане и предаване на властта, предвид факта, че повечето министри са същите. Имало само трима нови колеги. На всеки от министрите е предоставен екземпляр на Конституцията, която е тяхното ръководно начало за работата им. Той изтъкна, че започват подготовката на следващите избори.

Именно в тази връзка Янев представи и приоритетите на правителството - провеждане на демократични избори и осигуряване на гаранции, че вотът ще бъде честен и по правилата.

„Електоралният процес е фундамент на либерално-демократичната политическа система и в този смисъл ключовата ни задача е да гарантираме, че той ще бъде честен, прозрачен и легитимен“, каза Янев. Той добави още, че до избора на ново правителство, служебният ще има за цел да бъде фактори гарант за стабилност и устойчивост на политическия процес, обществените отношения. По думите му пандемията е предизвикателство, тъй като трябва да се поддържа ключовия баланс да се запази здравето на хората и да се гарантира нормалната работа на бизнеса и стабилността на икономическата система. 

Янев изтъкна, че имат наследени проблеми, които са трудно решими към този момент. Такъв бил по думите му е казусът с неизплатените средства за строителния бранш. Това по думите му бил един от много проблеми, които той имал усещането, че целенасочено са заложени да излязат на преден план в точно определен момент и точно при управлението на служебния кабинет. По думите му подобно било положението и в сферата на енергетиката, където било нужно цялостно преосмисляне на концепцията и фундаментални промени. Янев изтъкна, че кабинетът има кратък период и малко механизми, за да се справи с такива предизвикателства, особено с такива, които изискват нормативни промени и то без работещ парламент и мнозинство, на което може да се разчита. Въпреки това от МС ще търсят действащи решения, каза още министър-председателят.

Премиерът изтъкна, че предстоят тежки месеци, но той е убеден, че ако продължат да работят както и досега, ще успеят да поддържат всички важни системи работещи и стабилни. Това по думите му изисквало усилията на всички министри в кабинета и именно затова той щял да разчита на екипа в кабинета, за да отговорят на очакванията на гражданите и да запазят стабилността в държавата до формирането на редовен кабинет.

Янев благодари и на министрите, които вече не са част от МС, като определи взаимодействията с тях като прекрасни, а резултатите били налице. "Българските общество оценява тези резултати високо", каза Янев и пожела успех в бъдещите начинания на тези министри, визирайки явно Кирил Петков и Асен Василев.

Тримата нови министри пък се представиха пред колегите си. В заключение Янев помоли медиите да дадат седмица време на новите министри преди да ги нападат с въпроси и интервюта.

Подобни статии