Премиерът Янев заяви пред световните лидери, че климатичната неутралност е осъществима цел

Премиерът Стефан Янев води неформални разговори с британския премиер Борис Джонсън и главния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Дълбоко вярвам, че съхраняването на природата трябва да бъде фундаментален приоритет. Това обяви служебният премиер Стефан Янев във Фейсбук по повод продължаващата Световната среща на лидерите в рамките на 26-ата конференция на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата в Глазгоу.

"Бъдещето не само на нашата нация, но и перспективата на човечеството зависи от способността ни да действаме мъдро и отговорно - тук и сега. В този смисъл опазването на околната среда е цивилизационен избор – необходима инвестиция в пълноценния и здравословен живот на нашите деца и внуци. Правейки го, ние поставяме основите на един по-добър свят за следващите поколения, гарантираме възможността за устойчиво икономическо развитие и даваме шанс и хоризонт на човечеството. Считам, че тази перспектива осмисля усилията, които полагаме, борейки се за климатична неутралност.", пише Янев.

По думите му постигането на климатична неутралност е цел, която "можем да постигнем единствено заедно". "В този процес е важно да бъдем прецизни, гъвкави и разумни, съобразявайки се с националните особености на държавите. Никой не трябва да бъде изоставен, никой не трябва да бъде ощетен в процеса на зеления преход. Трансформацията безспорно е необходима, но тя трябва да бъде справедлива, ако искаме в крайна сметка да е и успешна. Затова считам, че скоростта за постигането й не е определяща. Определящи са солидарността, разумният подход и консенсусът, че необходимите реформи трябва да се правят, когато сме готови и когато сме сигурни, че сме защитили националните си икономически и социални системи. Защото съм уверен, че само жизнеспособни икономики могат да се трансформират успешно в контекста на зеления преход", казва още служеният премиер.

Подобни статии