Премиерът към министрите: Длъжни сме да предложим управление

Ето ви решение, нали много искахте Велико народно събрание, свикайте го, отсече Борисов

Премиерът Бойко Борисов започна правителственото заседание с поздравления към министрите за победата на изборите. Ако патриотичните партии са се явили заедно на изборите, също са щели да успеят, заяви той.

Борисов обяви пред министрите, че "с чест и гордост може да кажем, че сме си изпълнили всички ангажименти и обещания, които сме поемали през тази година". Той изтъкна, че с техния опит и експертиза, както и 10% разлика от втория на изборите, са длъжни да предложат вариант за управление. Премиерът каза, че вижда огромно безотговорност в другите политически партии.

Борисов коментира и парите изхарчени на изборите, но по думите му с удоволствие биха се явили, но допусна няколко ефекта от това: "Ефектът е, че освен парите и загубеното време в момента Европа работи по плана за възстановяване, пандемията не е отшумяла, а на нас като парламентарна република ни трябва работещ парламент. Да допуснем, че има нови избори, резултатите дори да са им с повече проценти, или по-малко, не е сигурно как ще се развият нещата, защото хората тогава гласуващи за нас ще видят тяхната безотговорност и страх, защото много е лесно да критикуваш и да намираш кусури".

По думите му антиГЕРБ партии имали предостатъчно да сформират мнозинство, а ако не го направят означавало, че искат да хвърлят държавата в хаос. Той анализира, че ако го направят това опонентите му ще им се върне в обратен знак на изборите. Щом искали промени, Борисов ги призова да го направят сега.

Премиерът пак изтъкна, че това е пета поредна победа на ГЕРБ на парламентарен вот, обаче не могли да се зарадват, защото другите са "много гласовити".

"Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат още хаос. Ние носихме отговорност до изборите. Оттук нататък колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. Дали е първи или втори в случая няма никакво значение. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той наред. Затова най-колегиалното го молим да почнат да си правят състава на правителството. Това е много тежка и сложна задача. Да не дезертират, да не се оправдават, готов съм да имам 10 дежурни депутати да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата. Аз си обичам държавата, искам бизнеса да се чувства спокоен, а той може да е такъв само когато има правителство и парламент, които работят", продължи да говори Борисов.

"Наслушах се на анализатори, които обясняват какво мисля аз или какво би могло да стане. Ако толкова им е тежка политическата обстановка, ако толкова няма решение, новите избори не са такова. Не ни е страх. Партията е в прекрасна форма. Ето ви решение - нали всички говорехте за Велико народно събрание, мажоритарни избори? Събира се това Народно събрание, гласува се искане, проекта на Радев за Конституция да си го внесе президента, да го реши събранието, свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и почваме на чисто. Това са варианти, които политиците трябва да разгледат, не да се чудят как и къде. Много е лесно да протестираш, но някой трябва да работи. Сега е техният ред", допълни премиерът.

Подобни статии