Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

"Склонен съм да понеса отговорността, както и всички от служебния кабинет. Въпросът е дали ние заедно като общество може да носим отговорност за своето настояще и бъдеще". Това обяви служебният премиер Стефан Янев по повод въвеждането на новите мерки срещу разпространението на коронавируса.

Янев призова за търпение, разбираме и повече солидарност, "за да преодолеем сегашната ситуация заедно като нация".

"Разбирам негативните реакции през последните седмици. Няма да се оправдавам, нито безкритично ще защитавам действията на служебния кабинет. Намираме се в тежка пандемична ситуация. Не искам да преекспонирам ситуацията, не очаквайте от мен да се опитвам да ви манипулирам. Здравната система е на границата на своя капацитет да се справи. Не е тайна, че системата се нуждае от дълбока реформа, но това не е задача, с която един служебен кабинет може да се заеме", обяви Янев.

Премиерът продължи с това, че въведените от здравното министерство мерки не са самоцел. "Не искаме да ограничаваме правата на гражданите. Направихме всичко необходимо за възможно най-късно въвеждане на по-строги мерки. Това, което предприемаме в момента е изцяло продиктувано от възможността да запази живота на гражданите, защото алтернативата е затваряне на държавата. Склонен съм да понеса цялата политическа отговорност", обясни Янев.

Служебният премиер няколко пъти изтъкнча, че това са временни мерки и се надява през следващите седмици да се покажат резултатите, "за да можем да се върнем към тази нормалност, която заслужаваме".

Подобни статии