Премиерът Стефан Янев разговаря с вицепрезидента на Виетнам

Двустранните отношения между България и Виетнам се развиват възходящо и е налице потенциал за тяхното задълбочаване. И за двете страни ще бъде от полза да търсим възможности за разширяване на зоните от традиционен интерес за икономическо сътрудничество. Това е заявил министър-председателят Стефан Янев по време на срещата му с вицепрезидента на Социалистическа република Виетнам Во Тхи Ан Суан, съобщиха от пресцентъра на служебния кабинет.

В рамките на разговора им в Министерския съвет е бил поставен акцент върху възможностите за насърчаване на търговските връзки между България и Виетнам и на двустранните бизнес контакти, което трябва даде благоприятно отражение и върху инвестициите. В отговор на проявения интерес от виетнамска страна относно възможностите на България за производство на суровини от хранително-вкусовата промишленост, на срещата е било изразено желание за обменен опит в тази сфера, където двете страни ще търсят нови възможности за сътрудничество, уточняват от правителствената информационна служба.
Образованието и културата също са били откроени на срещата като ключови сфери, в които България и Виетнам имат потенциал да задълбочат партньорството си. В контекста на 70-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения, чествана през изминалата година, е поставен акцент и върху значението на връзките между хората. Подчертано е и приятелството между двата народа и взаимното уважение, които имат богата история в продължение на повече от седем десетилетия.
Министър-председателят Стефан Янев е приветствал сключените през последните години основополагащи споразумения между Европейския съюз и Виетнам, включително в сферата на инвестициите и търговията, които превръщат Виетнам в модел за развитие на отношенията на ЕС с държавите от Югоизточна Азия. Българският премиер е откроил ползите за България и Виетнам от взаимодействието между ЕС и държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия /ASEAN/. Янев е бил категоричен, че наред с това двустранните контакти на най-високо ниво между България и Виетнам трябва да продължат да бъдат все така активни, за да може двете страни да се възползват в максимална степен от ползите от задълбочаване на сътрудничеството си.

Подобни статии