През октомври се очаква да започне серийно производство на турската ваксина Турковак срещу Ковид-19

През октомври се очаква да започне серийно производство на турската ваксина Турковак срещу КОВИД-19, съобщи снощи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа на пресконференция.

Той информира, че всички изпитания на турската ваксина Турковак са приключили успешно.

"В момента нашата ваксина Турковак е на етап на кандидатстване за получаване на одобрение за спешна употреба. Веднага щом бъде дадено одобрение ще започнем серийното производство. Планираме това да се случи през идния месец октомври", каза министър Коджа.

Здравният министър съобщи също, че в Турция вчера е била поставена 100 милионната доза ваксина срещу КОВИД-19 от януари т.г., когато започна кампанията по ваксинирането.

Стомилионната доза е получил турчин на 36 години, уточни министърът .

В същото време процентът на ваксинираните само с една доза е 82, а ваксинирани с две дози са 63,8 процента. Според експертите само една доза ваксина не е достатъчна да създаде надеждна защита срещу коронавируса.

Над 11 милиона души са ваксинирани само с една доза.

По думите на здравния министър 90 на сто от активните случаи на КОВИД-19 са при граждани, които не са ваксинирани или при които не е приключен пълният цикъл на ваксиниране.

Междувременно, от 6 септември т.г. Турция въведе изискване за представяне на отрицателен PCR тест от работещите, които не са ваксинирани.

Министърът на труда и социалните грижи Ведат Билгин заяви, че неваксинираните работещи ще трябва веднъж седмично да представят отрицателен тест срещу коронавируса, който ще се изисква от страна на работодателите. Работодателите ще държат на отчет тестванията.

Подобни статии