Президентката на Молдова номинира бившата министърка на финансите Гаврилица за премиер

Президентката на Молдова Мая Санду заяви, че номинира бившата министърка на финансите Наталия Гаврилица за нов премиер на страната, предаде Ройтерс.

Гаврилица трябва да получи одобрението на парламента, където Партията на действието и солидарността (ПДС) на Санду има мнозинство, след като спечели предсрочните избори по-рано този месец с програма, фокусирана върху икономическите реформи и справянето с корупцията.
Четирийсет и три годишната Гаврилица бе министърка на финансите, когато Санду бе премиерка през 2019 г. в просъществувало кратко време правителство, свалено с вот на недоверие само месеци след конституирането си. Преди това Гаврилица е работила за базираната във Великобритания консултантска фирма "Оксфорд полиси мениджмънт" и в организацията с нестопанска цел Глобален фонд за иновации.
Санду, която подкрепя по-тесните отношения с Европейския съюз, победи проруския си предшественик Игор Додон на президентските избори през ноември и свика предсрочни избори, за да консолидира властта си.
"Имам пълната увереност, че номинираният от мен министър-председател ще сформира сплотен и професионален екип", написа във Фейсбук Санду.

Подобни статии