Президентският съветник Илия Милушев бил задържан без основание, обяви съдът

Не е имало основания президентският съветник по въпросите на сигурността и отбраната Илия Милушев да бъде задържан за 24 часа от полицията. Това се посочва в решението на съдия Петя Данаилова от Софийски районен съд по делото за отмяна на заповедта за задържане на Милушев, публикувано в официалната страница на съда.

През юли месец Милушев беше задържан след акция на прокуратурата в сградата на президентството. След това му беше повдигнато и обвинение за подбудителство към длъжностни престъпления, а по-късно президентският съветник беше освободен под парична гаранция.

Според съдия Петя Данаилова в заповедта за задържане, издадена от СДВР, няма "конкретни и обективни данни сочещи на обосновано предположение, че лицето, спрямо което е постановено задържането, е извършило или е съпричастно към извършването на престъпление". Също така се посочва, че заповедта е издадена в нарушение на Закона за МВР.

Съдията по делото обяснява, че в заповедта трябва да е посочено не само правното основание, но конкретните фактически обстоятелства като основание за задържането на лицето.

"В случая в обжалваната заповед липсват обективирани каквито и да е било факти и обстоятелства за наличието на конкретни и обективни данни, сочещи на обосновано предположение", че Илия Милушев е извършил или е съпричастен към извършване на престъпление.

Съдия Данаилова отчита и поведението на Милушев, като отбелязва, че той се е явявал за разпит като свидетел, по образуваното разследване, нееднократно. Съдът приема, че преди и по време на задържането Милушев е оказвал съдействие на разследването, като поради това органът, който го е задържал, е следвало да аргументира тези свои действия "като изложи ясни мотиви и обоснове акта си".

Също така съдът осъжда СДВР да заплати на Милушев разноските по делото в размер на 510 лева.

Решението може да се обжалва пред Административен съд - София – град.

Подобни статии