Президентът на Чехия ще номинира утре Фиала за нов премиер

Чешкият президент Милош Земан ще бъде изписан от болница в събота и в неделя ще номинира за премиер Петър Фиала - лидера на десноцентристката коалиция, спечелила парламентарните избори в страната миналия месец, предаде Ройтерс, като се позова на неговия говорител Иржи Овчачек.

В четвъртък Земан отново бе хоспитализиран, след като даде положителен резултат на тест за коронавирус - броени часове след като бе изписан от болница, където се лекуваше повече от шест седмици от други здравословни проблеми.

Чешкият президент, на 77 години, е получил три дози ваксина срещу ковид и според анонимни източници, цитирани от местни медии, той няма симптоми на причиняваното от новия коронавирус заболяване.

От канцеларията на държавния глава казаха, че след като бъде изписан от болница утре, той ще бъде настанен в резиденцията си в Лани, западно от столицата Прага. Там той ще номинира Фиала за премиер при спазване на съответните мерки за безопасност.

Трипартийната коалиция "Заедно" на бъдещия министър-председател победи на изборите партията "Действие на недоволните граждани" (АНО) на премиера популист Андрей Бабиш. Тя се готви да състави правителство с друга една коалиция, състояща се от Партията на пиратите и партията "Кметове и независими".

След като поеме властта, новото чешко правителство ще трябва да се справи с поредната коронавирусна вълна, заляла страната. Броят на новозаразените за едно денонощие бележи рекорди, а болниците са подложени на натиск.

Днес чешкото министерство на здравеопазването съобщи за поредна пикова стойност в последно време - 27 717 потвърдени случая на коронавирус за 24-часов период. Починали са още 48 човека.

В Чехия, с население от 10,7 милиона души, от началото на пандемията са регистрирани близо 2 милиона и 90 хиляди случая на коронавирус. Над 32 600 от заразените са починали.

Подобни статии