Президентът на КНСБ Пламен Димитров отново поиска увеличение на минималната заплата още от есента

Правителството е в правото си да определи нова минимална работна заплата още от тази есен, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС". Домакин на форума е президентът Румен Радев.

КНСБ иска от 1 ноември минималното възнаграждение да стане 700 лева, а от 1 януари догодина - 760 лева. По думите на Пламен Димитров, мярката е наложителна, тъй като населението е изложено на ускоряващ се инфлационен натиск, като това се усеща най-много от хората с най-ниски доходи.
Вдигането на минималната заплата от началото на следващия месец може да стане с постановление на Министерския съвет, посочи Димитров. Той допълни, че увеличението е неутрално за бюджета, даже по-скоро е позитивно.
Според президента на КНСБ, в настоящата ситуация е наложително да се омекоти ударът към домакинствата през следващите месеци. Лидерът на КНСБ отново припомни позицията на синдиката, че прагът на бедност трябва да се ревизира, като от 1 декември линията на бедност да стане 460 лева.
Пламен Димитров призова и за по-твърда позиция на България по отношение на Зелената сделка

Подобни статии

 • Кабинетът осигури 100 млн. лв за запазване на работните места на 60 000 души

  Кабинетът осигури 100 млн. лв за запазване на работните места на 60 000 души

  Правителството одобри допълнителни разходи в размер от 100 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Това съобщиха от пресцентъра на служебния кабинет. Средствата ще се използват по мярката "Запази ме+" за изплащане на компенсации на работници, служители и самоосигуряващи се лица във временно затворените с акт на държавен орган икономически дейности по време на пандемията.

  66
 • Подаваме документи за данъчни облекчения за деца до 18 години

  Подаваме документи за данъчни облекчения за деца до 18 години

  Данъчното облекчение за едно дете за 2021 г. е увеличено от 20 лева на 450 лева, а за отглеждане на дете с увреждания - от 200 на 900 лева. Това припомнят от Конфедерация на труда „Подкрепа“ и съветват работещите родители да се възползват от тази законова възможност.

  90
 • Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Новорегистрираните безработни в цялата страна за периода от края на декември 2020-а година до 21-и ноември надхвърлиха 250 000 души. За същия период започналите работа чрез бюрата по труда са малко над 206 000 души. Това показват най-новите данни от специализираното наблюдение на НСИ и Агенцията по заетостта заради пандемията COVID - 19.

  84