Президентът на Колумбия: Венецуела спонсорира терористи

Иван Дуке

Венецуела заслужава да бъде включена в списъка на САЩ със спонсорите на тероризма. Това обяви президентът на Колумбия Иван Дуке, цитиран от световните медии.

"Диктаторският режим във Венецуела укрива на своя територия престъпници като Иван Маркес и Романя (лидери на разформированата ляворадикална групировка "Революционни въоръжени сили на Колумбия", по-известна като ФАРК, б. р.), и това снизхождение заслужава САЩ да обявят този режим за спонсор на тероризма", написа той в Туитър.

Към публикацията той e приложил видео от своя реч на международен семинар за борба с градския тероризъм. В нея той твърди, че на територията на Венецуела се укрива престъпната групировка, която според колумбийското следствие е отговорна за покушение срещу Дуке. На 25 юни неизвестни лица стреляха по хеликоптер, на борда на който се намираха държавният глава, министърът на националната отбрана на Колумбия Диего Молано и министърът на вътрешните работи Даниел Паласиос. Никой не пострада.

През май 2020 г. САЩ добавиха Венецуела към списъка на страните, за които се посочва, че в недостатъчна степен си сътрудничат с Вашингтон в борбата срещу тероризма.

Подобни статии