Президентът Радев: Диалогът има смисъл, ако бъде поставен на здрава основа

Photo: БГНЕС Диалогът има смисъл, само ако бъде поставен на здрава основа, заяви пред журналисти президентът Румен Радев в тунджанското село Бояджик.

Диалогът има смисъл, само ако бъде поставен на здрава основа, заяви пред журналисти президентът Румен Радев в тунджанското село Бояджик. Това означава по безспорен начин да изчистим истината за записи, шкафчета, корупционни схеми; да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението, до този порочен модел на управление, и как да се възстанови справедливостта. Едва тогава може да се води диалог за бъдещето - останалото е лицемерие и компромис, които само ще задълбочат кризата.

Президентът честити празника на всички български граждани с думите: "Преди 112 години народът отхвърли всякакви претенции националната ни политика да бъде подвластна на чужди сили. Нашите предци са осъзнавали много ясно, че само свободни и независими хора могат да градят достойно бъдеще на страната си. Признателността към дедите ни задължава да не допускаме подмяната да уронва вярата в нашите собствени сили!".
"Проблемите в страната могат да се решат на редовните парламентарни избори, само ако едно управление има легитимност. Когато е лишено от легитимност и се бори единствено за своето оцеляване, то не може да преведе успешно страната през тежката здравна, социална и икономическа криза, която се очертава", каза Радев.
На въпрос за освобождаването от длъжност на началника на кабинета му, президентът отговори, че с решението си му дава свободата да разкрие своя безспорен потенциал другаде, стига да получи доверието, което той му е гласувал.
Румен Радев поднесе цветя на паметника на "бащата на компютъра" Джон Атанасов, чийто баща е от село Бояджик, и се срещна с негови роднини. По-късно президентът се поклони и поднесе цветя и на мемориала край селото - "Априлци", увековечил паметта на десетките жертви, паднали по време на Бояджишкия бунт през 1876 година.

Подобни статии