Президентът Радев: Ситуацията е напрегната, предишните управляващи създадоха трайно недоверие към ваксините

Ситуацията е напрегната, въпреки предприетите мерки. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с министри от служебния кабинет, на която се обсъжда COVID ситуацията в страната.

Той подкрепи виждането за съхраняване на социалната и икономическа активност чрез зелен сертификат.  Предишните управляващи са създали трайно недоверие срещу ваксините, които са единствената защита, заяви държавният глава. "Ние броим заболелите и починалите, осъзнавам негативния ефект от това решение, но дългът ми е хората, а не рейтингът", каза президентът Румен Радев. Въпреки високата цена, той подкрепи решението за зелен сертификат, защото документът давал свобода.

По отношение на онлайн обучението на децата и техните родители, президентът заяви, че очаква приоритет да е връщането на децата в клас, особено малките до 4 клас. Той изтъкна, че е получил много сигнали, че безплатните тестове се плащат и възложи на МЗ да ги провери. Държавният глава поиска да се провери дали може да се издаде сертификат на хората с антитела.

"Ваксинирането трябва да е доброволно", подчерта още президентът Радев и добави, че това е най-надеждата защита. В тази връзка призова хората да не оставят на произвола живота си.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров пък обясни, че е имал среща с шефове на болници за да не се допуска лутане на пациенти между лечебни заведения. По отношение на учениците, той изтъкна, че ключовата дума е безопасна среда.

"Ако можем да я осигурим, може да допуснем да се върнат в училище", каза здравният министър. Образователният министър проф. Денков от своя страна обясни, че също искат максимално присъствено обучение в безопасна среда. По думите му от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е увеличил 3 пъти, а на децата - 5 пъти.

"Към 15 септември само 6% от заболелите са били деца до 18 години, а сега са 10-12%. 400-500 деца на ден се регистрират. Това е така, защото мерките бяха меки, бяха адекватни за началото на учебната година, но заболеваемостта сега е много по висока", коментира проф. Денков.

Попитан от президента как може да се осигури безопасна среда в училище, Кацаров обясни, това може да стане поетапно. По думите му здравните власти може да осигурят за децата тестове- тип близалки.

"Това ще даде по голяма устойчивост на учебния процес", смята Кацаров. Според него, ако до 7-10 дни се осигурят тестове, връщането в училище може да стане факт. Проф. Денков обясни, че досега няма консенсус по темата, но се надява разумът да надделее и посочи, че подобни тестове са практика в други страни.

"Според мен това е правилната-съпка - филтър на входа с щадящи тестове", каза той. Финансовоят министър от своя страна изтъкна, че ведомството му няма да пести пари за това децата да се върнат в клас.

Здравният министър след това припомни, че са дали отсрочка по отношение на налагането на санкции, но от понеделник засилват мерките. Той апелира, че най - добрият начин е всички да сме съпричастни и хората да не се опитват да се избегнат ограниченията.

"МВР имат готовност да участват със съвместни екипи, за да се осъществи контролната дейност", заяви от своя страна шефът на вътрешното ведомство Бойко Рашков.

Социалният министър Гълъб Донев обясни, че са осигурени финансови средства за родителите на деца до 14 г. , които сега ползват отпуск, защото децата и се обучават дистанционно. Те ще получат финансова подкрепа в размер на 650 лв месечно, а тези с две деца по 900 лв. От днес започва и допълнителна организация по всички тези мерки.

Здравният министър пък обяснни, че на база плана за действие при следващата ковид вълна през лятото, когато са били ниски нивата на заболеваемост, са осигурени достатъчно лекарства за лечението на ковид.

"Здравната система от гледна точка на лекарства е добре осигурена", подчерта Кацаров. Президентът Радев поиска да има параметри и яснота при какви нива ще се затяга и разтягат мерките. Той изрази надежда да не се влоши ситуацията и да излезе извън контрол, както е в съседна Румъния.

Подобни статии