Президентът Румен Радев: Излязох с ясни позиции в защита на българския интерес по въпросите за енергетиката

"Излязох с ясни позиции в защита на българския интерес по въпросите за енергетиката. ЕС категорично не се ангажира с финансова помощ, но отговорността се прехвърля на държавите членки. Това заяви след края на двудневния Европейски съвет в Брюксел президентът Румен Радев.

"Зелената сделка е красива, тя е необходима, трябва да се стремим към зелената енергия, но при сегашното равнище на технологиите не можем да говорим за стабилност и независимост без базови мощности като тези на въглища или АЕЦ", каза президентът.

Отхвърлено било неговото предложение за временно намаляване на цените на парниковите квоти,
което е важно за държавите с голям дял на въглищата в енергийния микс. Все пак е било прието до средата на ноември да се извърши проверка на пазарите на еленергия и газ и системата за търговия с емисии, за да се установи дали има спекула.

Той очаква, че през ноември ЕК ще обяви и газовите и ядрени мощности за екологични, като това решение може да подкрепи енергийните системи на държави като България.

Радев посочи, че се уточнявали много аспекти на миграцията и за това бил удължен Съвета. Той призовал за ясен план за справяне с мигрантите, както и как може да се включи ЕС в нея, така че да помогне на България.

Президентът коментира, че отдавана имало ваксини и всеки ден се призовавало за ваксинация. По думите му 75% е средният процент на ваксинирани в ЕС, а пандемията в Източна Европа се разгаря.

"Призовавам за съзнателност и разбиране. Това, което прави правителството, подлежи на критики за начина на въвеждане на тези мерки, но трябва да направим всички възможно да не допуснем пик, който да взриви здравеопазването", категоричен бе Радев.

"В закона за КСНС пише, че трябва да им председател на НС и на парламентарните групи. Бих свикал, но трябва да има ясна позиция. В момента не виждам такава между партиите. Част от тях организират протести други са заети да ги подкрепят тайно, а трети не казват нищо. Всички са изплашени и никой не иска да вземе отношение. Много от партиите в момента броят гласове, а не хора, които се заразяват", каза той, тъй като от ДБ го призова да свика КСНС заради пандемията.

Радев очаква конкретни позиции, за да има какво да се обсъжда на този съвет.

Той посочи, че с Ангела Меркел е обсъждал Северна Македония, като по думите му тя е приела за своя кауза да отворим вратата на Скопие към ЕС още тази година. Радев припомни, че декември ще се състои решаващия съвет. "Имам ясни аргументи по темата", заяви Радев.

По думите му разривите между Русия и НАТО трябва да бъде прекратен. "В глобален план няма как да продължим без този диалог. От противопоставяне и ескалации нямаме интерес", завърши президентът.

Подобни статии