Президентът Румен Радев награди медици с почетен знак

Държавният глава Румен Радев удостои с почетен знак педиатри и неонатолози за заслугите им към детското здравеопазване и принос за реализиране на дарителската инициатива под патронажа на президента "Българската Коледа", съобщиха от президентската институция.

В деня на Свети Йоан Рилски, когато лекарите празнуват професионалния си празник, президентът награди седем изтъкнати педиатри и неонатолози.

Сред наградените бяха проф. д-р Пенка Переновска, проф. д-р Боряна Слънчева, проф. Мая Кръстева-Вилмош, проф. д-р Виолета Йотова, проф. д-р Добрин Константинов, проф. д-р Стефан Стефанов и д-р Георги Узунов.

"Уважение и признателност заслужават всички медици, посветили живота си на тази трудна и свята професия, в основата на която са залегнали най-висшите морални ценности. Освен да лекуват, мисията на лекарите е да дават вяра, да връщат надеждата и да гарантират бъдещето на българската нация", заяви на церемонията президентът.

Той изрази признателност пред отличените медици за активната им работа за реализацията на инициативата „Българската Коледа“. "Благодарение на тези усилия инициативата спечели общественото доверие и се утвърди като национална кауза, вдъхваща вяра, че сме хуманно общество, умеещо да се обединява около най-благородните цели", добави Радев.

Държавният поздрави всички български медици по повод празника и им пожела здраве, сила и непреклонна воля, за да продължават да изпълняват успешно своята мисия.

В своето слово от името на наградените проф. д-р Виолета Йотова изрази признателност на българския медицински персонал за това, че намира сили, въпреки неустойчивото и понякога непонятно време, да работи с всички сили и отдаденост.

Той благодари и на обществото, което поставя своите медици на заслужено високо място в елита си. Проф. Йотова се обърна към поколението бъдещи медици с призив да бъдат още по-добри, можещи и успешни.

Подобни статии