Президентът Румен Радев пред германския си колега Щайнмайер: Скопие трябва да покаже зрялост

Снимка: Пресцентър на президента

Северна Македония следва да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС. Това е коментирал президентът Румен Радев, който в момента е в Страсбург и проведе работна среща с немския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер. На нея са били разменени мнения за средата на сигурност в съседни на ЕС региони и европейската перспектива на Северна Македония, съобщиха от Дондуков 2.

Българският държавен глава изрази очакването на страната ни за активен двустранен диалог на високо равнище с Република Северна Македония, в който да бъдат разрешени спорните въпроси в двустранните отношения. Румен Радев посочи, че югозападната ни съседка следва да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС, като предприеме конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научни институции, в публичните медии, за преустановяване на фалшификациите на българското културно-историческо наследство и особено за спазването на правата на своите граждани, които открито изразяват българската си идентичност.

Въпросът за присъединяването на България към Шенгенското пространство, за което страната ни е постигнала техническа готовност още през 2011 г., също бе поставен от президента Румен Радев по време на срещата. Двамата държавни глави бяха единодушни, че Европейският съюз следва да бъде много по-активен в търсенето на мирно и устойчиво решение на кризите в съседните региони, които са причина и за увеличения миграционен натиск към Европа.

Радев е в Страсбург, за да участва във възпоменателна церемония в памет на Валери Жискар д’Естен, президент на Френската република от 1974 до 1981 г.

Подобни статии