Президентът Румен Радев: Убеден съм, че партиите осъзнават отговорността си да излъчат кабинет

"От решителните действия на депутатите зависи да се възстанови доверието в най-важната институция в парламента. Убеден съм, че политическите партии осъзнават своята отговорност да излъчат редовен кабинет. Трябва да имаме кабинет с широка и парламентарна и обществена подкрепа". Това обяви президентът Румен Радев на влизане в парламента, където ще се проведе първото заседание на 46-ото Народно събрание.

 

По думите му днес е денят на надеждата. Той поздрави народните представителите и да им пожелая успех в тяхната високо отговорна работа.

Президентът даде положителна оценка за работата на служебното правителство, като каза, че кабинета е започнал важни промени за държавата. "Надявам се и редно излъчения редовен кабинет да продължи с оздравяване на държавността и модернизацията", каза Радев.

Държавният глава изтъкна, че ще започне връчването на мандатите за съставяне на правителство след като се конструира парламента.

"Преди три месеца отправих ясно послание към народните представители от тази трибуна за важните задачи, които очаквме от тях – да възстановят парламентаризма, да работят така, че да имаме ефективно законодателство в интерес на обществото, за укрепване на държавността, за реален контрол върху изпълнителната власт.", заяви президентът. По негови думи тези задачи и послания са актуални към днес точно толкова, колкото са били и преди три месеца. Той бе убеден, че този път парламентарно представените политически партии ще проявят отговорност. 

Президентът Радев коментира и доклада на ЕК за върховенството на закона, който бе публикуван вчера. Той определи констатациите за състоянието на правосъдието, борбата с корупцията и медийната среда като тревожни. Вицепрезидентът Илияна Йотова допълни, че новият доклад е по-негативен от първия, публикуван през 2020 година. 

По отношение на Специализираната прокуратура, от която вчера обявиха, че през 2020 г. са наблюдавали над 270 дела за корупция на високо ниво, Радев коментира "Очакваме Спецпрокуратурата очакваме да борави с факти, а не да съчинява приказки".

Подобни статии

 • Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  „Основната тема днес е енергийната криза в Европа и стремителното поскъпване на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, за да защитим гражданите и бизнеса”. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който пристигна за участие в провеждащия се там Европейски съвет.

  76
 • Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  "Склонен съм да понеса отговорността, както и всички от служебния кабинет. Въпросът е дали ние заедно като общество може да носим отговорност за своето настояще и бъдеще". Това обяви служебният премиер Стефан Янев по повод въвеждането на новите мерки срещу разпространението на коронавируса.

  78
 • Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  "Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.

  91