Президентът Румен Радев: Убеден съм, че партиите осъзнават отговорността си да излъчат кабинет

"От решителните действия на депутатите зависи да се възстанови доверието в най-важната институция в парламента. Убеден съм, че политическите партии осъзнават своята отговорност да излъчат редовен кабинет. Трябва да имаме кабинет с широка и парламентарна и обществена подкрепа". Това обяви президентът Румен Радев на влизане в парламента, където ще се проведе първото заседание на 46-ото Народно събрание.

 

По думите му днес е денят на надеждата. Той поздрави народните представителите и да им пожелая успех в тяхната високо отговорна работа.

Президентът даде положителна оценка за работата на служебното правителство, като каза, че кабинета е започнал важни промени за държавата. "Надявам се и редно излъчения редовен кабинет да продължи с оздравяване на държавността и модернизацията", каза Радев.

Държавният глава изтъкна, че ще започне връчването на мандатите за съставяне на правителство след като се конструира парламента.

"Преди три месеца отправих ясно послание към народните представители от тази трибуна за важните задачи, които очаквме от тях – да възстановят парламентаризма, да работят така, че да имаме ефективно законодателство в интерес на обществото, за укрепване на държавността, за реален контрол върху изпълнителната власт.", заяви президентът. По негови думи тези задачи и послания са актуални към днес точно толкова, колкото са били и преди три месеца. Той бе убеден, че този път парламентарно представените политически партии ще проявят отговорност. 

Президентът Радев коментира и доклада на ЕК за върховенството на закона, който бе публикуван вчера. Той определи констатациите за състоянието на правосъдието, борбата с корупцията и медийната среда като тревожни. Вицепрезидентът Илияна Йотова допълни, че новият доклад е по-негативен от първия, публикуван през 2020 година. 

По отношение на Специализираната прокуратура, от която вчера обявиха, че през 2020 г. са наблюдавали над 270 дела за корупция на високо ниво, Радев коментира "Очакваме Спецпрокуратурата очакваме да борави с факти, а не да съчинява приказки".

Подобни статии