Президентът започва консултации с партиите за състава на ЦИК

Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК.

Покани за това вече са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

В тази връзка със свой указ днес държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК. От самите правила пък става ясно, че ще се запаси съотношението на партиите в НС, а за да се изчисли коя партия колко човека ще има в ЦИК е използван методът Хеър-Ниимайер.

Така коалиция „ГЕРБ-СДС” ще има 4-ма членове, „Има такъв народ“ - З, Коалиция „БСП за България” - З, „Движение за права и свободи” - 2, „Демократична България - 2, а коалиция „Изправи се! Мутри вън!” - 1

При консултациите пра Радев всяка партия трябва да нужните документи - в това число мотивирано писмено предложение за членове на ЦИК, копие от удостоверението за актуално правно състояние на партията, пълномощно от лицата, представляващи партията или коалицията, когато в консултациите участват упълномощени лица, декларации за съгласие от кандидатите, заверено от кандидата копие от диплома за завършено висше образование с минимална образователно-квалификационна степен „магистър", документи, удостоверяващи, че кандидатът отговаря на изискванията. Наред с това кандидатите трябва да предоставят и писмено съгласие, че могат да бъдат проверени за принадлежност към ДС.

Подобни статии