При първото спускане с туристи до дъното на Атлантика: Откриха витраж от Титаник

„Титан“ има специален титаниево-въглеродновлакнест корпус, който е проектиран да издържи на огромното налягане на океанското дъно.

Скорошна експедиция до „Титаник“ получи нови изображения на прочутите останки на кораба, намиращ се на 4000 м под повърхността на Северния Атлантик, включително рамката на витраж, предаде в. „Дейли мейл“.

Компанията „Оушън Гейт Експедишънс“ обяви, че е завършила първото от много спускания до корпуса на потъналия лайнер с „Титан“ - подводница от ново поколение от въглеродни влакна и титан. Президентът на фирмата Стоктън Ръш нарече потапянето, което се е провело миналата седмица, „резултат от години на целенасочени и непрестанни усилия“. „Трябваше да превъзмогнем огромни инженерни, операционни, делови и най-накрая свързани с COVID-19 предизвикателства, за да стигнем дотук, и аз съм горд от този екип и благодарен за подкрепата на многобройните ни партньори“, заяви той.

Подводницата, която може да побира петима души, също така засне фрагменти от подови плочки и други отломки от луксозния лайнер, който се сблъска с айсберг и потъна при първото си плаване на 15 април 1912 г. При тази катастрофа загинаха над 1500 членове на екипажа и пасажери, вкл. няколко десетки българи, които пътували в трета класа.

Спускането с „Титан“ миналата седмица бе първото от много планирани през идния месец и след това ежегодно, с цел „да се регистрира разпадането на кораба, да се проучат морските обитатели, които бъдат открити върху този изкуствен риф, и да се изготви GIS карта на артефактите, които бъдат намерени там“, съобщиха от „Оушън Гейт“. Компанията се надява да създаде 3D изображение на останките от кораба, като се използва 4К видео и ултрамодерна сонарна и лазерна технология.

Подбран брой „желаещи да станат специалисти на мисията“ може да платят до $150 000, за да се присъединят към екипажа, като продължават изследванията и документацията си. Гостите прекарват около седмица на спомагателния кораб на „Титан“ - „Хорайзън Арктик“, и получават шанса да участват в спускане. Един цивилен участник в начинанието нарече шестцифрената цена, относително казано, „далавера“. „Някой плати $28 млн., за да полети с „Блу Ориджин“ до Космоса, дори не до Луната – заяви Рената Рохас от Хоубоукън, щата Ню Джърси. - Това си е направо евтиния в сравнение с него.“ 53-годишната Рената през целия си живот е била запленена от „Титаник“. „Имах нужда да го видя с очите си, за да се уверя, че е истински“, изтъкна тя пред в. „Колъмбиън“.

Подобни статии