При рекордно ниска активност от 27,7%: ИТН срещу БСП на балотажа за кмет на Благоевград

Частичният вот за кмет на Благоевград очаквано ще се реши на втори тур. От общо седемте кандидати за позицията, на балотажа тази неделя сили ще премерят отстраненият от поста му доскорошен градоначалник инж. Румен Томов и адв. Илко Стоянов.

Томов е подкрепен от БСП, а Стоянов е издигнат от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, като освен кандидат за кмет е и кандидат за депутат от листата на ИТН в областта.

Частичният вот в Благоевград премина при безпрецедентно ниска активност, като в крайна сметка тя стигна едва 27,77%, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Оттам посочиха, че само 18 118 гласоподаватели са упражнили правото си на вот. Изборите бяха и първите в цялата страна, в които от общо 140 секции в 120 имаше изцяло машинно гласуване.

На първи тур за Стоянов са гласували 6398 избиратели, или 35,32%, Румен Томов е събрал подкрепа от 5189, или 28,65% от отишлите до секциите. Независимият кандидат Андон Тодоров, подкрепен от ГЕРБ, отпадна от надпреварата с 3452 гласували за него. Стоянов коментира вчера, че това е класическа битка между старото и новото. По-късно във Фейсбук коментар направи и лидерът на ИТН Слави Трифонов. „Местните избори, които се проведоха в Благоевград, са показателни за това, което се случва в България. И тези избори със сигурност бяха по-честни от всички, провеждани досега. Не знам дали има половин милиард километра магистрали, както казва Бойко Борисов, но със сигурност има отвращение от това, което направи ГЕРБ през последните 10 - 11 години“, написа той. Според него това личало и от „фактите за корупция, безстопанственост и некадърност, които вади всеки ден служебното правителство“. Трифонов коментира и думата „изчегъртване“, която използвал именно той за първи път. Изненадал се, че добила такава популярност. „Смисълът на този глагол ми звучи все по-точно и обективно с всеки изминал ден. Благоевград е прекрасен български град - бил съм много пъти там и той, както всеки друг български град, заслужава почтени и кадърни управници. Първата крачка вече е направена“, убеден е Трифонов.

Освен в Благоевград, в неделя имаше частични избори в още 7 населени места. 5 от тях осъмнаха с избрани кметове, а в останалите също ще има втори тур в неделя. В три от населените места, в които бяха избрани кметове още на първи тур, спечели ДПС. Кандидати на движението победиха в руенското село Версово, в Жъли бряг и в Сърница. За кметове на трите населени места съответно бяха избрани Мустафа Мустафа, Иляз Караибрам и Кемал Кемал. Независимият кандидат Юрий Кацарски пък бе избран с 316 гласа за кмет на село Ракево в община Криводол, а в шуменското село Цани Гинчево победи кандидатът на ГЕРБ Иван Иванов при това в битка със сестра си, която бе издигната от БСП.

Подобни статии