Приходите на Леново са нараснали с една трета през второто тримесечие на фона на силното търсене на персонални компютри

Китайската технологична компания Леново (Lenovo) съобщи, че очаква силното търсене на персонални компютри да продължи поне до 2025 година, след като пандемията трайно промени начина на живот и работа на хората. Леново отчете над двойно увеличение на печалбата през второто тримесечие, предаде Ройтерс.

Най-големият производител на персонални компютри в света отбеляза, че не се наблюдава забавяне на търсенето, движено от пандемията, както някои анализатори прогнозираха, тъй като много хора продължават да работят дистанционно, а компаниите купуват още компютри при отварянето на офисите.

Хибридният модел на работа ще се превърне в новото нормално, персоналният компютър отново е в центъра на живота и работата на хората, каза в интервю за Ройтерс председателят и главен изпълнителен директор на Леново Ян Юанцин.

Акциите в компанията поскъпнаха с 9,7 процента, след като Леново обяви скок с близо 120 процента на печалбата си за второто тримесечие до 3,01 милиарда юана (около 466 милиона долара).

Анализаторите очакваха 345,23 милиона долара, според средната стойност на Рифинитив (Refinitiv) от шест прогнози.

Приходите са нараснали с 27 процента до 16,9 милиарда долара спрямо 13,3 милиарда долара година по-рано и също са надвишили очакванията на анализаторите за 16 милиарда долара. Маржът на чистата печалба е 2,8 процента и е най-високият от няколко години.

Ян очаква световният недостиг на чипове да продължи до първата половина на идната година. Компанията все още има голям брой неизпълнени поръчки. Той обаче изтъкна ползата от уникалния хибриден модел на веригата за доставки, чрез който компонентите се набавят и отвън, и от собствено производство.

Шефът на Леново добави, че компанията иска да постигне много голям растеж в подразделението си за мобилни телефони, което включва и гамата от смартфони Моторола (Motorola). Леново разчита на променящата се пазарна среда и по-конкретно оттеглянето от пазара на бившия лидер Хуавей (Huawei).

Подобни статии

 • Apple си върна първото място по продажба на смартфони в Китай

  Apple си върна първото място по продажба на смартфони в Китай

  Американският производител на смартфони "Епъл" (Apple) отново е с най-големи продажби в Китай, измествайки местния си конкурент "Виво" (Vivo) шест години, след като изгуби първото място. Това става в момент, когато санкциите на САЩ тежко засягат националния шампион "Хуавей" (Huawei), сочи проучване, цитирано от Франс прес

  63
 • През миналата година служители на А1 дарили близо 50 000 лева

  През миналата година служители на А1 дарили близо 50 000 лева

  През 2021 г. средствата, дарени от служители на А1 достигнаха 49 963 лева, съобщиха от компанията. От 2003 г. телекомът подкрепя дарителството на работното място, а през последните две години компанията добавя още 40 000 лева към сумата, събрана от служителите и така през миналата година тя достига 89 936 лева, които ще се разпределят между девет социални каузи.

  82