Приложение на руската опозиция беше премахнато от онлайн магазините на Гугъл и Епъл

Мобилно приложение, създадено от съюзници на изпратения в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше премахнато от онлайн магазините на Епъл (Apple) и Гугъл (Google) днес - деня, в който започна гласуването на парламентарните избори в Русия, които приключват в неделя, предаде Асошиейтед прес.

Руските власти се опитват да спрат създадения от Навални проект "Умно гласуване". Стратегията на опозиционера се състои в това да се гласува за кандидати, имащи шансове да спечелят срещу представителите на кремълската партия "Единна Русия".
Изборите този уикенд са смятани от мнозина за важна част от усилията на президента Владимир Путин да заздрави хватката си върху властта преди президентските избори през 2024 г., обобщи БТА. Контролът над парламента е от ключово значение за постигането на тази цел, отбелязва АП.
През последните седмици Епъл и Гугъл бяха подложени на натиск от руските власти, които призоваха американските технологични гиганти да премахнат приложението на Навални и предупредиха, че евентуален отказ ще бъде възприет като намеса в изборите и наказан с глоби. Миналата седмица посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан бе извикан във връзка с този въпрос в руското министерство на външните работи.
Въпреки усилията на руските власти да блокират уебсайта на "Умно гласуване", някои потребители все още имат достъп до него. Екипът на Навални създаде и чатбот "Умно гласуване" в приложението Телеграм и публикува списък на кандидатите, подкрепяни от опозицията, в Гугъл докс и в ЮТюб.
Леонид Волков, водещият стратег на Навални, каза във Фейсбук, че Гугъл и Епъл "са се поддали на изнудването на Кремъл". Премахването на приложението от онлайн магазините не влияе на потребителите, които вече са го свалили, и то вероятно работи правилно, добави той.
С началото на гласуването в Русия днес пред някои избирателни секции в столицата Москва и други градове се извиха дълги опашки. Според руски медии те се дължат на държавни институции и компании, принуждаващи служителите си да гласуват. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли тези обвинения и заяви, че наредилите се на опашка са отишли там доброволно, защото са на работа в събота и неделя или искат "да си освободят" почивните дни.
Компютърната система за електронно гласуване в Москва е била подложена на кибератаки от различни страни. За първите часове на работата си тя е станала обект на 329 хакерски нападения, които не са повлияли на работата й, предаде ТАСС, като цитира представител на властите в руската столица.
70 процента от хакерските атаки са дошли от САЩ, 23 процента - от Иран, а 5 процента - от Германия. Кибернападения са регистрирани още от Кипър, Нидерландия, Полша и Русия.

Подобни статии