Примата на стария шлагер стана на 80

Мария Петрова пази картичките от Симеон II, Тато я поканил на танц, след като му пяла

Мария Петрова стана на 80 години.

Примата на старата градска песен Мария Петрова пази всички картички на цар Симеон II, а най-новата получи за 80-годишния си юбилей.

Бившият министър-председател е сред известните й почитатели, а двамата поддържат активна кореспонденция от 1995 г. „Имам много снимки. Често картичките са изписани с неговия почерк. Това познанство ме ласкае. Знаете ли, когато бях малка, дядо се прибира от магазина и във вестника пишело, че българските футболисти, които били на мач в чужбина, са го видели. Тогава той е бил малък, а в България нищо не се знаеше. Сега си казвам дали баба и дядо отгоре виждат и знаят, че аз си кореспондираме. Не пропускаме празници“, споделя изпълнителката на „Пред камината“.

Тя е пяла и пред Тато, а след изпълнението й тогавашният първи я поканил на танц. „Каквото и да говорят за Тодор Живков, аз танцувах с него и беше безкрайно скромен в поведението си. Попита ме дали имам нужда от нещо, но не поисках, въпреки че живеехме 11 души в един апартамент, без тераса. Тогава заводът даде на две семейства. На нас дадоха по-голяма стая като хол и спалня. Другото семейство с две деца, бабата, дядото. Мама беше при нас. Ние с две деца, за кошчето на сина ми нямаше място, беше в средата… Не съм поискала. Може би съм чакала това, което се случи. Днес имам голяма тераса“, смее се голямата певица. Тя си спомня и за още едно ВИП изпълнение. „Пяла съм с много видни наши изпълнители на събитие, на което беше и Бойко Борисов. Тогава беше още кмет. И песента, която го впечатли, това много ме поласка, беше „Червена роза”. Щях да изпусна микрофона“, добавя Петрова.

За кръглата си годишнина на 30 октомври тя казва, че това е просто една цифра. „Винаги шеговито, но все пак и в шегата има малко истина, казвам: „Моят юбилей ще бъде след 10 години с Божията помощ. Сега просто имам рожден ден”. Дори и да не е пандемия, аз не обичам заведения. Обикновено приемам гости вкъщи, защото имам 30 кв. тераса. Много красива, обградена е от покрива цялата с лоза, която си режа и ръся, сега бера грозде. Гледам и цветя. Не планирам специални посрещания. Имам малко близки приятелки. Вече децата какво имат предвид… Когато е Богородица, имам много специално отношение към именния ден. Това е голям празник. Нося името на Богородица и от дете се чувствам много специално на тази дата“, обяснява юбилярката.

Тя не прави равносметка непременно на рождения си ден, а на определено време, когато е на такава вълна. „И си казвам: „Никое щастие не е крайно. Винаги има място за още едно”. Има много истина в тези мъдри думи. Така че винаги си мисля за напред и тогава не мечтая, отбягвам, просто си поставям цели. И избирам най-трудния път, защото по него не срещам конкуренция. Затова може би до днес моята любима сентенция е: „Северният вятър създава викингите”. Защото по трудния път, който избирам, срещам трудности, но пък след това резултатът ми доставя много голяма наслада. Лесният успех никого не радва. Правя си равносметка, но сега трудно се осъществяват целите, поради коронавируса. Трудно е, казвала съм и преди, най-трудно е преди разсъмване. И аз се надявам, че ще дойде един хубав ден, когато това нещо ще премине и ще продължа. Няма да се уморя да повтарям: надявам се, че въпреки амбициите ще уловя онзи миг, в който не бива да прекрачвам тънката граница между едно достолепно поведение на сцената и едно гротескно поведение. Надявам се, че благоразумието ще надделее над женската суетност и да продължавам да бъда себе си“, споделя Мария Петрова.

 

Дако Даковски я открива във филма „Неспокоен път“

 

Мария Петрова е имала щастието и късмета още като ученичка да бъде забелязана от режисьора на емблематичните филми „Под игото“ и „Калоян“. „Когато снимаха филма „Неспокоен път“ в родното ми село, Ловешко, Дако Даковски видя в мен голям талант – рецетирах, пеех, танцувах, тогава те ме закараха да се явя на прослушване в София в група за народни песни към ансамбъла за Градски народен съвет. Станах солистка с Кремена Станчева. Министерството на просветата ме отчисли от гимназията в Луковит и в 10 и 11 клас завърших в 13-то Средно смесено училище в центъра в София, в силен клас. Чудела съм се, защото това е риск, дете на 15 години да му се даде възможност с временно жителство в София, беше много трудно тогава“, спомня си певицата.

 

Директорка на детска градина и радио точка

 

Преди да се отдаде изцяло на музиката, Мария Петрова е работила и други професии. „Станах програмен ръководител на 19 години в радио уредба към завод „Балкан”. Даваше информация за всички цехове, гласуваха ми доверие. Подавам информация, но и пускам музика, подбирах хубави неща“, спомня си тя. После завършила за детска учителка и станала директорка на детска градина в продължение на две години. „След това седем години бях в окръжен инспекторат, окръжен методист към детските градини и това някак си, не, че ме задоволяваше, но като че ли по-леко приемах постъпката си. В един момент разбрах, че ще прослушват профсъюзи за група за народни песни, детски учителки. И аз казах на моя мъж: „Отивам да ме прослушват”, разказва тя. Избират я и така започва професионалния й път на сцената, а след демократичните промени се превръща в емблема на стария шлагер. „Имах големия шанс да попадна във фирма „Пайнер”. Нямаше да успея да стигна до 7 албума. Инж. Митко Димитров оценява моя талант, моите песни, за мен е много важно. И до днес със съпругата му ме подкрепят с дискове, клипове. Невъзможно беше иначе да стигна това ниво“, добавя звездата.

 

Подобни статии