Принц Чарлз предупреди, че експлоатирането на природата е "безумие"

Снимка: ЕПА/БГНЕС Принц Чарлз е изявен природозащитник

Хората трябва да помнят, че са част от природата и да престанат да я експлоатират, за да избягнат екологична и климатична катастрофа, каза британският престолонаследник принц Чарлз, цитиран от фондация "Томсън Ройтерс".

В интервю за Би Би Си, взето от канадската писателка Маргарет Атууд, принц Чарлз призова всички да почерпят опит как откъснатите от индустриализацията общества се отнасят към природата с уважение и желание да я опазят за бъдещите поколения.

Що се отнася до природата, човешките същества са "микрокосмос на макрокосмоса", добави той. "Но ние сме забравили това или някак си мисленето ни е променено да смятаме, че нямаме нищо общо с природата или че можем да я използваме, но ако продължаваме да я експлоатираме по този начин, каквото й причиняваме, колкото я замърсяваме, това се връща върху нас. Това е безумие".

Принц Чарлз е изявен природозащитник. В интервюто той засегна и проблемите, причинени от свръхупотребата на химикали в земеделието и замърсяването на океаните с микропластмаси.

Напоследък обаче има промени и бизнесът вече проявява разбиране за климатичната криза и променя подхода си, отбеляза принц Чарлз.

Маргарет Атууд обсъди промените в климата и с младата екоактивистка Грета Тунберг. На въпроса какво мисли за обещанията от редица правителства, включително на Китай и от ЕС да съкратят емисиите до "нетна нула" до средата на века, Тунберг отговори, че "ще е много хубаво, ако наистина имат предвид нещо".

Подобни статии