Принц Филип пил наше вино на бал в двореца

Бутилката се пазела в изба с тунел, температурата била 13 градуса

Избата в старозагорското село Оряховица

Принц Филип избрал българско червено вино да се пие на коледен бал в Бъкингамския дворец през далечната 1994 г. Това разкри създателката на елитния червен еликсир Снежана Мутафчийска.

Тя публикува в профила си във Фейсбук и как е изглеждала избата, в която се е съхранявало виното. Постройката е от 1934 г. и се намира в старозагорското село Оряховица.
Виното, което избрал за трапезата съпругът на английската кралица Елизабет II, било с етикет „Резерва Оряховица Каберне Совиньон“. На него изрично било упоменато къде е произведено. Бутилката е предоставил за дегустация за бала в Бъкингамския дворец Маргарит Тодоров. Изборът на принц Филип е бил измежду три червени вина, Мутафчийска няма спомен за другите две, но е категорична, че нейната резерва е накарала гостите да преоткрият българската винена дестинация.
Сведения за достъп на старозагорските червени вина до трапезата на Елизабет Втора има и за 1992 г., но не са запазени документи или друг тип свидетелства за тях. Интересното е, че избата в Оряховица е била построена така, че тунелът, където се съхранявали бутилките, е поддържал постоянна температура от 13 градуса независимо от метеорологичните условия навън. В помещението през 1934 г. са били сглобени огромни, изработени от странджански и калифорнийски дъб бъчви за отлежаване на реколтата.

 

Подобни статии