Принцесите на Испания и Нидерландия учат за лидери

Леонор и Алексия ще завършат образованието си през 2023 година

Снимка: Интернет Принцесата на Испания Леонор

Принцесата на Испания Леонор и бъдещата кралица на Нидерландия принцеса Алексия започват двегодишен курс на образование в Атлантическия колеж на UWC (United World Colleges) в долината Гламорган, Уелс. Това обяви Royal Central, което е онлайн изданието за кралски новини.

UWC е глобално образователно движение, което превръща образованието в сила за обединяване на хора, нации и култури за мир и устойчиво бъдеще. Това е единствената глобална образователна неправителствена организация, която умишлено подбира ученици от различни социално-икономически среди, култури, раси, религии и националности.
Принцеса Леонор и принцеса Алексия, средната дъщеря на крал Вилем-Александър и кралица Максима, започват обучението си от 30 август, понеделник. И принцеса Леонор, и принцеса Алексия ще завършат колежа през 2023 г.

Кралските особи

Присъствието на принцеса Леонор беше обявено в средата на февруари от Испанската кралска къща, която отбеляза, че тя е преминала всички изисквания за посещение и че цената на обучението й ще се заплаща от нейните родители. Принцеса Леонор преди това е посещавала Centro Privado de Enseñanza Santa María de los Rosales в Мадрид. По-малката й сестра, инфанта София, все още посещава училище там.
Нидерландската кралска къща обяви няколко седмици по-късно, в началото на март, че принцеса Алексия ще тръгне по стъпките на баща си и ще посещава UWC Atlantic College. Завършила е последната си година на обучение в гимназията Christelijk Sorghvliet в Хага.
Принцесите са последните две кралски особи, които посещават Атлантическия колеж на UWC. Херцогинята на Брабант принцеса Елизабет, наследник на белгийския престол, се дипломира с нейния I.B. през 2020 г. Принцеса Райя бинт Хюсеин, дъщерята на крал Хюсеин и кралица Нур, също посещава колежа.
UWC Atlantic College е основан през 1962 г. и предоставя на студентите ангажимент за служба в общността, за съвместна работа и социална ангажираност и развива у младите хора чувство за лична инициатива и лидерство, пише на сайта на образователната институция.
Настоящите президенти на Атлантическия колеж са кралица Нур от Йордания, кралица Елизабет II от Обединеното кралство и до смъртта му през 2013 г. Нелсън Мандела от Южна Африка.

Институция

UWC Atlantic е колеж за студенти на възраст 16-19 години. Студентите пътуват от над 150 страни, за да живеят и учат заедно, като следват Международната бакалавърска програма в продължение на две години.
Колежът се намира в замъка от ХII век Сейнт Донат в Южен Уелс, разположен на 122 акра гори и земеделски земи, със собствена долина и крайбрежие. Това е и единственият колеж във Великобритания на движението Колежи Обединен свят (UWC). В него е създадена Международната програма за дипломи за бакалавър, която днес е широко уважавана по целия свят. Движението UWC обхваща 18 световни училища и колежи, посветени на обединяването на култури и държави чрез образование.
Разглеждайки образованието като експериментално, опитно пътуване, Движението на UWC се отдалечи от твърдите рамки и създаде подход „без ограничения“, който предизвиква традиционните граници и позволява на всеки ученик да открие чувството си за себе си и цел в постоянно променящ се свят. В UWC Atlantic има над 9100 възпитаници, всеки решен да промени живота на другите и света, пише в сайта на институцията.

Събират различни младежи за устойчиво бъдеще

UWC е глобално образователно движение, което превръща образованието в сила за обединяване на хора, нации и култури за мир и устойчиво бъдеще. Убеждението на движението е, че образованието може да събере млади хора от всички среди въз основа на тяхната споделена човечност, да се ангажира с възможността за социална промяна чрез смели действия, личен пример и безкористно лидерство. За да постигнат това, училищата и колежите на UWC по целия свят доставят предизвикателно и трансформиращо образователно преживяване на умишлено разнообразна група млади хора, вдъхновявайки ги да станат агенти на положителна промяна.

Подобни статии

 • Прочут хотел във Венеция изхвърли Джон Малкович заради зелен сертификат с изтекъл срок

  Прочут хотел във Венеция изхвърли Джон Малкович заради зелен сертификат с изтекъл срок

  Историческият луксозен хотел "Даниели" във Венеция е отказал да настани американския актьор Джон Малкович миналата седмица заради изтекъл "зелен" сертификат, съобщи агенция АНСА, като цитира публикация на в."Газетино".

  87
 • Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който ръководи най-малката парламентарно представена партия в парламента, е бивш активист на ВМРО, бивш шеф на Добричкия музей и общински съветник от Варна. Той отнесе юмрука в лицето от аптекарския бос Веселин Марешки, срещу когото заведе дело за рекет и побой, след като преди години се опита да защити собственика на варненска пицария при скандал за наетия от него имот, но получи кроше и лека телесна повреда. Костадинов е известен и с учебника си по родинознание, който раздаде безплатно в страната и зад граница. Помагалото за деца от 1 до 4 клас беше написано на достъпен език по стари исторически книги и учебници преди 9 септември 1944 г. и без нито една чуждица.

  88