Принцове и принцеси стават новобранци (СНИМКИ)

Хари и Уилям служиха като пилоти, братовчедите им от Швеция и Норвегия – във флота, престолонаследничката на Белгия лази в калта

Снимка: Билд Принцесата се учи да стреля.

18-годишната престолонаследничка на Белгия стана новобранка и лази из калта, предаде в. „Билд“. Камуфлажна униформа вместо дизайнерски рокли - това е естествена промяна за една кралска особа, на която в бъдеще може да се наложи да стане върховен главнокомандващ. Преди нея по този път са минали редица нейни братовчеди със синя кръв от Великобритания, Швеция и Норвегия. 

В края на август принцеса Елизабет завърши военното си обучение в Кралската военна академия в Брюксел. От септември тя се прехвърли в лагера Кемп Елзенборн край град Бютгенбах. Там се провежда нейното първично военно обучение.

Правилата са строги. Смартфонът трябва да остане заключен в шкафчето, а Нейно Височество не може да бъде навестявана от близки и приятели. Тя спи в обща стая с нейни колежки и трябва да мине през всички маневри и обучителни програми. На войничката със синя кръв не се полага допълнителна наденичка. 31-годишният капитан Жил Маркс, който командва нейната рота, заяви пред „Билд“: „Тя трябва сама да си почиства стаята и оръжието, както го правят и другите“.

Казармата не е като пикник за престолонаследничката. Сутринта й започва в 5 ч със спортни занимания. След закуска идва време да си лъсне кубинките. Следват занимания по психология, социология и история. В допълнение, техники за самоотбрана и боравене с оръжие. Като предизвикателство трябва да се ориентира само с карта и компас.

Също като другите новобранци към Елизабет се обръщат само на малко име. Във военните й документи тя е вписана като „Елизабет Ван Белгие“ (Елизабет Белгийска). Пролятата пот си има своята цена: 14 от 189-те другари на принцесата не успяха да издържат на напрежението и прекъснаха изтощителното си обучение през последните седмици. Елизабет обаче се справя мъжки – тя пълзи и се окопава по кралски!

И други принцове със синя кръв също са заставали мирно, припомни „Билд“. 36-годишният принц Хари служи като пилот на боен хеликоптер в британската армия от 2005 до 2015 г. Той ходи на мисия в Афганистан и се уволни с чин майор. По-големият му брат – 38-годишният принц Уилям, също служи като пилот на хеликоптер, но в Кралските военновъздушни сили. Той се уволни през 2013 г. с чин капитан.

Норвежкият престолонаследник – 47-годишният принц Хокон, изкара задължителната си военна служба като кадет във флота през 1995 г. Той успя да дослужи до чин адмирал.

Братовчед му – 41-годишният шведски принц Карл Филип, също започна военната си служба в кралския флот. След обучението си той стана командир на бойна лодка и бе издигнат в чин лейтенант. През 2014 г. го повишиха в майор. Това може да изглежда доста нисък чин за такава кралска особа, но Карл Филип не е престолонаследник на Швеция. Тази чест се пада на неговата по-голяма сестра - 43-годишната принцеса Виктория.  

Подобни статии

 • Киану Рийвс сподели кои са любимите му песен, филм и сандвич

  Киану Рийвс сподели кои са любимите му песен, филм и сандвич

  Звездата от „Матрицата“ Киану Рийвс разкри коя е песента, която застава на първо място в списъка му с любими парчета – Love Will Tear Us Apart на групата Joy Division. Това сподели самият той след дълго чудене по време на участието си във вечерното шоу на Стивън Колбер, когато водещият му предостави специалния си въпроник, съдържащ 15 питанки.

  115
 • Лили Иванова и Аня Пенчева се обясниха в любов

  Лили Иванова и Аня Пенчева се обясниха в любов

  Благодаря на Аня Пенчева за уважението към мен и моето творчество, това възкликна примата на българската естрадна музика Лили Иванова за една от иконите на родното ни кино и театър Аня Пенчева. Причината за признателността на певицата към нея е скорошно интервю на Пенчева, в което звездата от „Време разделно“ признава, че запоследно е плакала именно на концертите от края на 2021-а на Иванова в София.

  85