Присъединяването на България към Шенген и европейската перспектива пред РСМ са обсъдили президентите Румен Радев и Еманюел Макрон

Теми от дневния ред на двустранните отношения между България и Франция, присъединяването на страната ни към Шенген, както и европейската перспектива пред Република Северна Македония бяха сред акцентите на разговора между президента Румен Радев и президента Еманюел Макрон в Страсбург. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев е посочил, че страната ни е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и очаква това да бъде признато от европейските ни партньори. Президентът Макрон е изразил принципна подкрепа за позицията на България.
В разговора Румен Радев е изразил и позицията на България, която очаква конкретни и необратими резултати в двустранния диалог с Република Северна Македония, които да гарантират европейските ценности по отношение на спазването на човешките права и преустановяване на езика на омразата, както и защитата на българското културно-историческо наследство.
В Страсбург президентът Радев е провел разговор и с председателя на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер, на който са били обсъдени предизвикателствата пред ЕС и бъдещето на Европа.
Държавният глава участва в Страсбург във възпоменателната церемония в памет на президента Валери Жискар д`Естен.

Подобни статии