Призрачната автостопаджийка

Тя е цялата в бяло, даже когато вали като из ведро и е в средата на локви от кал. Видът й буди състрадание и шофьорът е готов да свали дрехите от гърба си, за да я сгрее. Всичко е съвсем реално, с изключение на това, че девойката е починала най-малко преди година

Мистериозните автостопаджийки обикновено са облечени в бяло от глава до пети и изглеждат печални.

Млада жена, която стои на пуст път. Това е една от най-популярните и широко разпространени по цял свят легенди за привидения, особено в Щатите. Има безброй варианти. И се актуализира и в наши дни.

В повечето версии призрачната автостопаджийка е изключително тъжна. Личи, че е преживяла някаква голяма трагедия. Като правило, тя е облечена в бяло. Дори когато от небето се изсипва дъжд и всичко около нея е в кал.
Шофьорът, който обикновено е сам в колата, неизменно спира и пита, може ли да помогне по някакъв начин. Девойката (или жената – в легендата няма възрастови ограничения) отговаря, че се е запътила нанякъде. И задължително налучква града, в който отива водачът. Той, естествено, предлага да я закара. Видът є буди състрадание. Шофьорът е готов да смъкне дрехите от гърба си, за да сгрее клетницата. Докато пътуват, той я наблюдава в огледалото. Не може да не забележи колко красива е тя. Изглежда срамежлива и крехка, а на лицето є е запечатана дълбока печал. Почти не говори. Най-много да назове своето име.
Когато шофьорът пристигне на посочения адрес и удари спирачката, се обръща назад и установява, че на седалката няма никой. Обикновено мистериозната автостопаджийка е оставила някакъв предмет за спомен – шалче, копче, книга. Ако е валял дъжд, на седалката ще има мокър отпечатък. Заинтригуван от случилото се, шофьорът звъни на вратата на дома, пред който е спрял. Отварят му и той разказва какво се е случило. Хората са повече от изумени – автостопаджийката, която описва е починала при трагични обстоятелства. И тъкмо днес, както може да се предположи, е годишнината от нейната смърт. Показват му нейна снимка. Да, тя е. Ако е била заметната с палтото му, по-късно го намират на нейния гроб.
Призрачната автостопаджийка може да се появява на най-забутаните селски или горски пътища. Понякога я срещат пред клуба или дискотеката. Друг път е в района на гробищата, където пресреща самотни мъже. Действието винаги води до шокиращата информация, че е загинала най-малко преди година. А може и много повече.
Независимо от огромната си популярност в САЩ, легендата за призрачната автостопаджийка по всяка вероятност произлиза от Европа, както и легендите за призраците-пътешественици. Във фолклора на Азия тя е в образа на млада жена, която мъж изпраща до дома на родителите є. Тя върви редом до него, но когато пристигнат на място, мъжът се извръща и установява, че се е изпарила като дим. И това е станало буквално за секунди. Допреди малко са вървели заедно и са разговаряли.
В Америка легендата за призрачната автостопаджийка възниква в края на XIX век. Сред преданията на Америка заема водещо място, благодарение на ролята, която играе автомобилът и романтиката в американската култура, особено от средата на XX век. В мотива за нещастната жена присъства и известен сексуален подтекст.
В някои версии историята за призрачната автостопаджийка придобива характеристики на легендата за вечно странстващи привидения, от рода на Летящия холандец.

Подобни статии

 • Търсят арсеник в гроба на Рафаело

  Търсят арсеник в гроба на Рафаело

  Ренесансовият гений Рафаело може да е бил отровен с арсеник. Не е изключено това да се е случило по волята на неговия съперник Микеланджело. След 502 години тайната около смъртта на Рафаело може да бъде разкрита, заяви гръмко „Билд“. 

  137
 • Свидетели от оня свят

  Свидетели от оня свят

  • Капчици пот избиват по челото на покойница
  • Кръв от безименния пръст на мъртвата маркира тревата
  • Ръката на труп в моргата се надига, за да разобличи убиеца
  1042
 • Птиците на смъртта

  Птиците на смъртта

  Преди повече от 60 години, по време на разкопки в Етиопия, френският археолог Берон де Пророк научил от местни жители за Пещерата на дявола, обитавана от отвратителни крилати същества, наричани от туземците „птиците на смъртта”.

  3182