Пробутват ни коледни козунаци за Великден

В Италия панетонето струва Е1-2, у нас го продават за 7 лева

Коледни сладкиши от типа на козунака от Западна Европа заливат пазара ни за Великден, установи репортерска проверка в големите търговски вериги. Хипермаркетите пуснаха популярния италиански сладък хляб панетоне, който на Запад се консумира основно около Коледа и Нова година, но поради сходния с козунака вкус сега се предлага у нас за Възкресение.

Заради изобилието от консерванти и други добавки, познати като Е-та, срокът на годност на този сладкиш е много дълъг - около година. В Западна Европа той се предлага за 4-5 евро. След като минат коледните и новогодишните празници обаче, цената на изостаналата стока пада драстично до 1-2 евро, разказа Петя Иванова, която от 20 години живее в Италия. У нас във веригите панетонето се продава за около 7 лева за брой, а срокът му на годност изтича през септември тази година. При разфасовки от 1000 г цената достига дори 16-17 лева.
Традиционно в Италия за Великден се сервира коломбо, който прилича на кекс с глазура, разказа още дългогодишната ни емигрантка. Предлага се в различни форми на животни или като кръст на цени от 4-6 евро. След празника и неговата цена пада до 1-2 евро. В родните вериги също вече се продават такива сладкиши, но на далеч по-солена цена - 13 лева за брой. Теглото им е 750 грама, като се предлагат в луксозна кутия с дръжка.
Във веригите могат да се намерят и пакетирани български козунаци с по-дълъг срок на годност. Цената им е 2,40 лева за опаковка от 500 грама, което е три пъти по-евтино от италианското панетоне. Продават се в два варианта - със стафиди или с шоколад.
Агнешкото, което се продава в Италия, е на цена 8 евро, ако количеството е в рамките на килограм или два. В случай, че искате половин агне, цената му пада на 5 евро. За сравнение у нас цената на цяло агне е около 14 лева, а плешка или бут струват над 15 лева. За да се съпостави с доходите, може да се даде пример, че минималната пенсия на Ботуша е около 700 евро, а у нас - 300 лева, или 150 евро.
Магазините се залети и с шоколадови яйца, зайци и други подобни лакомства с различни форми. Цените им са различи, като зависят от размера и от това дали в шоколадовата форма има изненада. В някои яйца слагат играчки, а в други бонбони или друг вид десерт. Шоколадовите яйца започват от 2 лева за по-малките, а великденските зайчета са по 1,90 лева. Предлагат се също великденски бисквити във форми на пеперуда, яйце, пиле и други на цена от 8 лева за кутия.
Въпросните шоколадови изкушения също са част от храната, която се слага на трапезата за католическия Великден. В Лондон например след приключване на празника цените на огромните яйца се свалят от 4-5 на 1-2 паунда.
Яйцата, които са основна част от трапезата за Великден у нас, в момента се предлагат на цени от 25 ст. за по-дребните до 28 ст. за тези с размер L. Най-ниските цени на яйцата размер L в големите супермаркети се отчитат в Благоевград и Кюстендил - 24 ст. за брой. Най-високи са в Бургас, Перник, Сливен, София и Ямбол, където бройката струва 31 ст. В девет области вече се отчита увеличение на кокошия продукт с 2 ст. спрямо предходната седмица. Сред тях са Бургас, Перник, Сливен, София, Ямбол и др.
Боята за яйца пък варира от 50 ст. за таблетки с цветове на прах до 3,50 лева за перлени боички. Предлагат се и ваденки, както и гелове с брокати за украса по 2,50-3,30 лева.

Агенцията по храните в акция до Гергьовден

До 7 май Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пазари и борси във връзка с предстоящите официални празници Великден и Гергьовден. Това съобщиха от ведомството вчера.
Ще се извършва засилен контрол в производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни като агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани, пресни зеленчуци, както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка. По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролират наличието и цветът на здравната маркировка. Ако тя е със син цвят - месото е с произход България, а с червен цвят е вносното. БАБХ ще проверява търговците дали поставят на видно място информация за страната на произход на месото.
Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

Подобни статии