Прочут тенор прави изложба

Калуди Калудов убивал скуката през локдауните с рисуване на графики

Прочутият ни тенор стяга първата си изложба на графики.

Графични пейзажи, рисувани основно през последната година и половина, когато заради ковид пандемията срещите с меломаните станали от редки по-редки, ще представи на своята първа авторска изложба в Стара Загора световноизвестният оперен певец Калуди Калудов.

Експозицията носи работното заглавие „Калуди Калудов рисува. Щрихи от тенор“ и ще бъде открита официално на 28 ноември в рамките на 51-вото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство. Част от графиките ще бъдат видени за пръв път, други са показвани в социалните мрежи, а маестро Калуди Калудов споделя, че рисува от най-ранно детство, но едва сега е набрал кураж да събере на едно място творбите си.

Поканата да участва по един нетрадиционен начин във феста дошла от директора на старозагорската държавна опера Огнян Драганов, коментира тенорът, който прави своя оперен дебют през 1978 година в ролята на Алфредо от Вердиевата „Травиата“.

През десетилетията от дебютното излизане на сцената е пял в почти всички световни оперни театри, сред тях са виенската Щатс Опер, Ла Скала, Лисео (Барселона), Ковън Гардън и Метрополитън, където е изпълнявал главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало и др. Макар и бегъл преглед показва, че в портфолиото си има над 60 тенорови партии. Партнирал е на изпълнители от световна класа и е работил с диригенти от световна величина като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо.

Преди време Калудов публикува фотография, на която е с футболен екип, а до него е Пласидо Доминго. Оказва се, че двамата са си партнирали в благотворителен футболен мач ден преди да излязат на сцената на Шатс Опера в „Отело“. „Имахме мускулна треска, но бяхме доволни, че събрахме средства за лечението на едно дете“, коментира той.

През последните месеци организира няколко майсторски класа за млади тенори. Последният от тях беше в полския град Бистрица Клодзка, където се е установил със семейството си.

Подобни статии