Продадоха на търг вещи на прочутия Ал Капоне

Ал Капоне в началото на 20-те години на миналия век

Прочутият чикагски ганстер Ал Капоне почина преди близо 75 години, но явно интересът към него продължава да е жив, след като някои от ценните му вещи бяха продадени на търг в Калифорния за над 3 милиона долара. Сред тях бе и любимото му оръжие - полуавтоматичен пистолет „Колт“ 45-и калибър, който отиде при следващия си притежател срещу впечатляващите 860 000 долара (над 1 милион долара с 21%-овия данък).

Събитието, наречено „Век на известността: притежания на Ал Капоне“, се проведе в частен клуб в Сакраменто и привлече близо 1000 регистрирани участници, включително 150, които присъстваха лично на почти четиричасовия аукцион. Вещите на гангстера бяха продадени от неговото семейство, включително трите му живи внучки, които живеят в Калифорния.

Сред предложените на търга предмети бяха кутия за пури с формата на мечка, диамантени бижута и някои семейни снимки.

Историята на Ал Капоне е позната до голяма степен благодарение на множествота игрални филми, тв предавания и книги за мафиота. Наричан Обществен враг номер 1 след масовия разстрел от 1929 г., когато на празника на Свети Валентин убива седем членове на съперничеща банда контрабандисти в подземен паркинг, Капоне е осъден през 1931 г. за укриване на данъци. Той прекарва 11 г., затворен в "Алкатрас" - федерален затвор насред залива Сан Франциско - и умира от сърдечен удар през 1947 г. в дома си във Флорида, където  той и неговите сътрудници са планирали клането преди години.

Самоличността на по-голямата част от купувачите беше запазена в тайна. Сред вещите, принадлежали някога на Белязания, какъвто е прякорът на Капоне, са още изключително ценен платинен, украсен с диаманти часовник Patek Philippe, продаден за 220 000 долара с таксите, и много семейни снимки.

Втората внучка на Ал Капоне, 77-годишната Даян Капоне, се надява, че предметите ще хуманизират дядо й въпреки безмилостното насилие от 20-те в Чикаго, с което той се прочува.

Подобни статии