Продават две къщи на Шон Конъри, в едната е сниман филм за Джеймс Бонд

Когато Шон Конъри бе на върха на славата си като изпълнител на ролята на най-прочутия таен агент, шотландският актьор се наслаждаваше на хубавите неща в живота също като Джеймс Бонд, вкл. две луксозни къщи в Ирландия и Франция. Днес и двете се предлагат за продан едновременно, предаде в. „Айриш индипендънт“.

„Вайълет Хил“ - бившият му дом в Брей, графство Уиклоу, се предлага за €1,495 млн. Същевременно цели €30 млн. се искат за „Льо Рок Фльори“ - великолепна вила от 20-те години на ХХ в. в стил Ар деко, с два басейна, от които се открива гледка към старото пристанище и плажовете на Ница в Югоизточна Франция. Звездата от „Голдфингър“ поделял времето си между тези два имота през 70-те години на миналия век, докато се потопил отново в актьорството след преждевременното си пенсиониране.

„Льо Рок Фльори“ е разположена високо на ръба на скалиста пропаст на носа Кап дьо Нис. Названието й на френски означава „Покрита с цветя скала“. Тя е построена през 1928 г. и има разгърната площ от 994 кв. м. Шестте й етажа са покрити с глицинии. Сградата има собствен фитнес, а към нея има още две постройки за гости. Имотът е с обща площ от 5 декара. Единият басейн е полукръгъл, със солена вода и излиза до самия ръб на скалата, издаден над Средиземно море. „Льо Рок Фльори“ има също така голям салон с прозорци от пода до тавана, мраморно стълбище и асансьор за горните етажи. Оттам се открива чудесна гледка към залива на Ница и Алеята на англичаните. При ясни дни се виждат също така нос Антиб и заснежените върхове на Алпите. 

Когато Шон се нанесъл там през 1971 г., богатството му се изчислявало на десетки милиони долари. Бившият млекар заявил пред света, че е приключил с актьорството и никога нямало да се върне към ролята на Бонд, защото пенсионерството „е толкова забавно“. Той обаче се върнал към големия екран, за да се заснеме в научнофантастичния филм на Джон Бурман „Зардоз“. В него Конъри, пременен в червен бански костюм, играе последният сексуално потентен мъж в света на бъдещето, който е населен с вечни същества. Високобюджетната лента, която се провали, обаче закара Шон да работи в студиото „Ардмор“ в Брей. Пак там той се засне през 1979 г. в „Първият голям обир на влак“ под режисурата на Майкъл Крайтън. По време на снимките партитата във „Вайълет Хил“ били легендарни и включвали гости като Питър Селърс и Алистър Маклийн. Обичащият чашката шотландски писател толкова харесал къщата, че по-късно я наел, когато Конъри се изнесъл. През 2013 г. бе организиран търг на антиките от „Вайълет Хил“, сред които бе часовникът на Шон и чукът му за крокет, с който си служел на моравата.

Разбира се, Конъри не се отказал от Бонд. През 1983 г., на 52-годишна възраст, той бил примамен да се върне в смокинга на героя, след като бил впечатлен от сценария по романа на Иън Флеминг „Тъндърбол“. Завръщането му към 007 накарало жена му – френско-мароканската художничка Мишлин Рокбрюн, да кръсти филма „Никога не казвай никога“. Конъри все още живеел в „Льо Рок Фльори“, която е използвана в няколко сцени от лентата, заснета основно в Ница и близкото Монако. Шон и Мишлин продали вилата в края на 80-те години на ХХ в. Въпреки че е прекарал известно време в Уиклоу, шотландският актьор съумял да спечели първа и втора „награда“ за най-лош сценичен ирландски акцент. Втората била за участието му във филма „ Недосегаемите“, за който получи „Оскар“.

89-годишният Шон и 90-годишната Мишлин сега живеят на о. Ню Провидънс на Бахамите, където се изнесоха през 90-те години. Неотдавна къщата им бе пощадена от урагана Дориан. Макар звездата от филмите за Бонд да бил разтърсен, той не е изцеден и остава на Бахамите с жена си.

Подобни статии