Продуцентът Джуди Халваджиян: Политиката е за хора, които нямат проблем с това да са лицемерни, моралът за тях не е най-важното

Джуди Халваджиян

"Политиката е за хора, които нямат проблем с това да са лицемерни, моралът за тях не е най-важното. Аз имам принципи, които спазвам и не искам да нарушавам. В политиката не можеш винаги да спазваш принципи, защото трябва да си плазмодий, а аз не мога да съм лицемер, не мога да съм фалшив, да обещавам днес едно, утре друго", казва в интервю за "Телеграф" телевизионният продуцент Джуди Халваджиян.

- Г-н Халваджиян, стартира новият сезон на „Забраненото шоу на Рачков“. Имаше всякакви спекулации, че ще има нов водещ, че няма да се завърне шоуто. То обаче се завръща и обещава да е още по-успешно.

- Ще има различни актьори в шоуто през втория сезон, но шоуто си е „Шоуто на Рачков“ и ще продължава да си е „Шоуто на Рачков“.

- Изминалият сезон беше много силен, имаше доста емоционални моменти. На какво сте заложили във втори сезон?

- С първия сезон бяхме направили голям експеримент, защото това не е формат и когато правиш нещо, което не е формат с утвърдени правила, както са големите формати като „Капките“, „X Factor“, е много по-трудно. Видяхме си грешките и смятам, че вторият сезон ще е доста по-добър. Това е моето усещане. Към екипа се присъединява и Влади Априлов с неговия дългогодишен опит в такъв вид шоу предавания и съм убеден, че нещата ще се получат още по-добре.

- Какво ще запазите и какво ново да очакваме?

- В първия сезон имаме много добри гости и емоционални срещи като тази с Христо Стоичков, Стефка Костадинова. Тази част - емоционалната, ще се опитаме да запазим и във втория сезон, но ще има много по-различни неща. Искаме шоуто да е доста по-различно и забавно. Всяка седмица да е събитие. Започваме първото шоу с магията на цирка, което ще е доста атрактивно и интересно за хората. Във втори епизод ще участват и олимпийските ни момичета - нашата гордост, ще опитаме да вкараме и там елемента на емоционалност.

- Да ви върна малко във времето назад. Как тръгна идеята за шоуто. Знаем, че Рачков правеше много успешни представления със „Забраненото шоу на Рачков“. Пълнеше залите, а билетите свършваха за часове. Оттам ли тръгна идеята?

- Да, той работеше около 2-3 години и самочувствието му дойде в момента, когато видя, че хората се радват по различните театри и зали. Дойде един ден и предложи да го направим като телевизионен формат и започнахме да работим. Година преди това мислехме по въпроса, първия сезон го създадохме в рамките на 2-3 месеца, което беше чудо. Ние искаме вторият сезон да е много по-добър от първия и работим над това. Имаме повече време, обогатихме екипа. В момента се работи много усилено, защото стартираме в неделя.

- Едно от нещата, с които най-много печели самият Рачков, са усмивките, които дарява на хората. Смятате ли, че в момента точно това трябва на българина?

- Винаги са ни трябвали усмивки. Искам във втория сезон да има повече хумор, повече музика, танци и скечове. Да няма толкова дълги интервюта, каквито имахме първия сезон. По това ще се различава вторият от първия.

- „Маскираният певец“ също е предаване, което дарява усмивки на хората, тази година като че ли фокусът малко се измести със заминаването на Зуека? Доста неща се изписаха в социалните мрежи, какво е вашето мнение?

- Не мога да разбера как може някой да се настрои по такъв начин към човек като Зуека. Познавам го от 20 години, такъв свестен човек - позитивен, готин. Просто си сподели, че иска да намери по-добро бъдеще за детето си, защото вижда, че в тази държава нищо позитивно не се случва.

- Нямаше ли някакъв вариант - да пътува примерно?

- Много е трудно. При вида на форматите, които правим, няма как да дойдеш за един ден. Трудно е да остави семейството си там. Той искаше да направи тази крачка, ние знаехме, че това ще се случи и след обявяването на Краси Радков беше ясно, че ще се свържат със Зуека.

- Има нов тандем Геро- Радков.

- Краси Радков е изключителен професионалист и аз много го харесвам. Надявам се един ден да мога да събера Рачков и Радков в „Господарите“, защото съм сигурен, че ще се получи нещо изключително.

- Имаше ли конфликт със Слави Трифонов относно Краси Радков?

- Със Слави нямаме конфликт, защото в момента той е политик и не се занимават много с телевизия. Краси е талант, който трябва да бъде използван, и Слави в случая много професионално каза - „ок“, няма проблем.

- Много фенове питат няма ли да се завърнат на екран „Господари на ефира“?

- И аз това питам от 3 години (смее се). Знам защо не сме в ефир и когато една от двете телевизии бъде малко по-смела и направи крачката да върне „Господарите“, тя ще спечели много. В която телевизия „Господарите“ са били, нещата там се оправят. Това не е шега, а факт. Дай Боже, да „узреят“. Време е. Хората имат нужда от такова предаване, защото сега никой в ефир не държи сметка на институциите и политиците, които си правят каквото си искат. А „Господарите“ бяха тези, които им обръщаха внимание за грешките, за липсата на морал.

- На българина като че ли не е угодно да му се казва истината?

- Да, така е. Ние продължаваме онлайн. Не е същото като да си ефир, но бъдещето е в интернет. Ще продължаваме да си развиваме онлайн платформата, защото съм убеден, че младите хора са там и това все повече ще се развива.

- Лично вие смятате ли, че „мишката изяде книжката“ и че вече всичко е онлайн?

- Да, това се случи в много сфери. В последните години българинът трудно реагира на нещо, което всички смятаме, че е неправилно. Винаги съм казвал, че трябва да имаме една маса от хора, които да са непримирими и да не позволяват да се случват безобразия в държавата. Тази маса я няма. Така е за жалост. Казвал съм го и преди - ако видите, че „Господарите“ са в ефир, означава, че някои неща са започнали да се променят. Има надежда.

- За толкова много сезони на „Господарите“ има ли забавен момент, който винаги ще помните?

- Всеки сезон е имало. Радвам се, че все пак успях чрез „Господарите“ да направя така, че да превърна шоуто в институция, към която хората се обръщат повече, отколкото към тези, които се водят институции. Това успяхме да изградим за тези години, марката продължава да е силна и в интернет без ефир и аз съм доволен от това. Лично аз съм се променил, следвайки „Господарите“ - винаги съм бил морален човек, но съм станал още по-морален, правейки предаването. Това е истината. Смятам, че и на хората, с които съм работил, съм предал тази философия. „Господарите“ не са нищо друго освен една философия, т.е. ти търсиш справедливост и не трябва да приемаш несправедливите неща, които се случват около теб.

- От две години се намираме в много неясна ситуация покрай пандемията, трудно се прави не само изкуство, а каквото и да било. Вие как се справяте?

- Трудно е, много е трудно и за екипа, и за водещите - да излязат на празна трибуна без публика да забавляват, да нямаш обратната връзка с емоцията на зрителя в студиото, е много трудно. През тези две години доказахме, че въпреки пандемията можем да се справим и се справяме. Надявам се този вирус да си отива, но е хубаво хората да осъзнаят, че е добре да се ваксинират.

- До каква степен се промени светогледът ви, след като това се случи?

- Промениха се някои неща, но явно животът около нас е имал нужда от тази спирачка. Умните хора са си направили анализа, а други хора се възползваха по време на пандемията и откриха нови бизнеси. За съжаление обаче много бизнеси пострадаха и като гледам, това не е само в България, а и в целия свят. Лошото е, че ние сме бедна държава и явно не може да се намери достатъчно финансова помощ за бизнеса, за да може той да е спокоен и дори да е затворен за известно време, хората да бъдат обезпечени. Това е големият проблем. Но като знам колко се краде в политиката, съм сигурен, че е имало достатъчно пари да бъде обезпечен бизнесът и не само.

- Като заговорихме за политика, вие самият бихте ли се впуснали в тази посока?

- Политиката е за хора, които нямат проблем с това да са лицемерни, моралът за тях не е най-важното. Аз имам принципи, които спазвам и не искам да нарушавам. В политиката не можеш винаги да спазваш принципи, защото трябва да си плазмодий, а аз не мога да съм лицемер, не мога да съм фалшив, да обещавам днес едно, утре друго.

Подобни статии