Продължава ваксинацията с АстраЗенека

5 решения e взел националният ваксинационен щаб по отношение на ваксинирането с AstraZeneca. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг по темата.

Първото решение е, че касинацията с препарата на AstraZeneca продължава в цялата страна. Ваксината обаче няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск за тромбоза. Второто решение е всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca да могат да се ваксинират с втора доза от същия препарат.

Третото решение е лицата с първа доза, които не желаят да се реимунизират с AstraZeneca, могат да получат доза от пфизер не по рано от 84 дни от първата игла. Последното решение е преболедувалите COVID-19 да могат да се ваксинират три месеца преболедуването.

Здравният министър обясни, че решението е за всички е съобразено и с доставките, които се очакват от Pfizer. Той добави, че всеки лекар знае какви са рисковете за тромбоза. Втора доза 10 седмици след първа при AstraZeneca.

По отношение на мерките Кунчев Продължаваме да следим обстановката и са възможни решения в сдвете посоки. Продължава тендецния за спад на заболелите.

Oчаква се да се даде повече яснота за употребата на ваксината AstraZeneca и указания как ще се процедира с гражданите, които вече са получили първа доза от оксфордския препарат. В петък министърът в оставка проф. Костадин Ангелов обясни, че на този етап предварителните експертни мнения са за реваксинация с препарата. Тогава той заяви, че в понеделник трябва да има повече яснота по казуса с оксфордската ваксина.

Подобни статии