"Продължаваме промяната" иска да се изработи механизъм за премахване на изоставените строежи

"Продължаваме Промяната" (ПП) предлага създаване на работещ механизъм за премахване на изоставените строежи, обяви Мирослава Петрова по време на консултациите в сектор "Екология". Разговорите целят формиране на общи приоритетите между ПП, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Петрова постави като акцент проблема със застрояването на Черноморието.

"Вече не можем да задаваме въпроси като има ли блатно кокиче или не, дюната - дюна ли е, и подобни", коментира Кирил Петков.
Картиране и оценка на състоянието на екосистемите също е сред приоритетите, представени от ПП. Необходим е ресурс за справяне със строителните отпадъци, каза Татяна Султанова. Тя посочи, че следва да се преустанови използването на пластмаса в държавната администрация. ПП подкрепя идеята за подмяна на автопарка и закупуване на повече електромобили. Електрифицирането на транспорта, зелена мобилност, стимулиране на споделеното пътуване също са част от приоритетите за ПП.
Може да помислим заедно за по-високи данъци и такси за мощните автомобили, посочи съпредседателят на формацията Кирил Петков.
По отношение на нерегламентираното изгаряне на отпадъци от ПП настояват за засилване на контрола и налагане по-строги санкции за нарушителите.
ПП вижда проблеми и в сектора с водните ресурси. За управление на отпадъчните води и подсигуряване на чиста питейна вода за всички граждани, настояват от формацията. Достигане на добро и екологично състояние на водната среда и пречистването на микропластмасите е друг акцент в мерките в сектор "Екология" за ПП. От формацията виждат възможност в бъдещото редовно правителство да има вицепремиер по климатичните промени. Климатичните промени са изключително наше предизвикателство и трябва да имаме структурирана и целенасочена политика в тази посока, изтъкна Султанова.
За "нулева толерантност към корупцията" при подбора на проекти в сектора се обявиха още от ПП. Кирил Петков уточни, че трябва да се прецизират изискванията за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, а администрацията да бъде в услуга на бизнеса, за да се избегне възможността за корупционни практики.

Подобни статии