"Продължаваме промяната" ще работи България да стане финансов хъб на Балканите

ДБ настояват за отпадане на ограниченията за бизнеса, ИТН предлагат намаляване на административната тежест, БСП искат привличане на стратегически инвеститори

България да стане финансов хъб в региона чрез откриване на финансови центрове, с които да бъдат привлечени мултинационални компании. Това бе едно от предложенията на „Продължаваме промяната“, представено по време на една от дискусиите от коалиционните преговори за правителство на тема „Икономика“. Идеята бе представена от лидера на партията Кирил Петков.

„В момента имаме една от най-ниските данъчни ставки за корпоративен данък, но не правим пари от това. Би трябвало всяка фирма, която мисли да инвестира или продава в Европа, да иска да базира своя бизнес тук, всички предпоставки са за това. Защо не го правят? Страх ги е. Защо? Връщаме се на темата за корупцията“, поясни Петков.

Припомняме, че днес стартират срещите между партиите, на които всяка от тях ще представи своята визия за развитието на България
в следващите 4 години. На преговорите за икономиката  ПП, БСП, ИТН и „Демократична България“ постигнаха съгласие по множество теми. Някои от тях бяха пренасочени към други срещи и групи от експерти, тъй като засясягат повече от една сфера, докато други теми бяха поставени в графата с необходимо прецизиране на предложенията.

„Откъм политики и визия за България имаме огромно единодушие по темите. Всяка една от тези мерки изглежда абсолютно смислена, на база експертност визиите са ясни, проблемът явно идва на база реализация и на база специални интереси, които ще атакуват всяка една от нашите групи – това са хората, които няма да са в парламента, които в последните години са печелили от тези мерки да не се случат“, коментира Петков.

Затова и той излезе с призив към партиите. „Същото го казахме на нашата група вчера - ако видим някой от вас да прави лобистки схеми за частни интереси, които не могат да се оправдаят през публичния интерес, ще започнем от вас - няма да има наши, ваши, трети, пети“, категоричен бе Петков.

Иначе след коалиционните преговори партиите се споразумяха за българска икономика с устойчиво зелено развитие, икономика на иновациите, високата добавена стойност и подобрения жизнен стандарт.

По време на дискусиите бяха направени множество предложения. От „Демократична България“ предлагат „ребрандиране“ на България като инвестиционна дестинация. Държавната администрация да помага на бизнеса и да го консултира, вместо единствено да го санкционира и следи е другото искане на партията.

По отношения на пандемията от ДБ искат да отпаднат всякакви ограничения за бизнеса. "Необходимо условие за това е да има достатъчен процент ваксинирани“, каза Георги Ганев от ДБ. Идеята е до първото тримесечие на 2022 г. това да се постигне, стига да се удвои темпът на ваксиниране на над 200 000 души на седмица, като се започне от сега.

Петков изрази подкрепа, като посочи, че „не може на всяка вълна да ощетяваме бизнеса“. Според него справянето с пандемията минава през ваксинацията, която е без задължение и е информиран избор. Той също бе „за“ намаляване административната тежест.

От ИТН също търсят намаляване административната тежест за предприятията. Те поставят акцент върху екологично устойчива икономика с последователно развитие. Предлагат се цели за равнището на инфлация и ако има движение на показателя, то да се изследват причините, поради които той се е отдалечил или ще се отдалечи от поставените цели. "Трябва да знаем целта ни каква е и колко се отдалечаваме“, заяви Любомир Каримански от ИТН.

Създаване на регистър на нередовни платци, искат още от ИТН. Идеята е да се оборят проблеми с междуфирмената задлъжнялост, което може да се постигне със законови промени за ускоряване процедурите на ликвидация и несъстоятелност.

Генерална реформа на образованието, като се махнат делегираните бюджети и се преразгледат квотите на специалностите във ВУЗ-вете.

"Да се инвестира в подготовката на преподавателите. Не може професорите и доцентите да лежат на стари лаври“, каза и Мика Зайкова.

„Ако не направим координацията между икономика и образование, не правим нищо. Не трябва само бизнеса да търси науката, а науката трябва да търси бизнеса“, репликира Петков. Според него когато на нашите бизнеси и професори им стане трудно да спят, защото трябва да се конкурират на световните пазари, вече ще имаме икономика.

От БСП искат политика за привличане на стратегически инвеститори и свежи инвестиции, тъй като към момента само ниският данък „Печалба“ не е достатъчно конкурентно предимство за страната. "Чуждите инвеститори нямат да дойдат в България, когато нашите пари стоят в банките и не намират инвестиционно поле за реализация. Трябва да покажем, чрез фондовата борса или други механизми, че имаме такива инвестиционни възможности, за да привлечем и чужди инвестиции“, каза Румен Гечев от БСП. Според БСП държавната „Индустриални зони“ и софийският „София Тех Парк“ не се използват с пълните си възможности.

Предлагат и публичен регистър към икономическото министерство на лошите административни практики и липса на прозрачност, които отблъскват инвеститорите и генерират корупционни практики. Според тях може да се започне с общините.

От БСП искат и краткосрочни мерки за преодоляване липсата на квалифицирана работна ръка, мерки в подкрепа на малкия бизнес и за подобряване на бизнес средата, за справяне с инфлацията.

Подобни статии