Проф. Анастас Герджиков: Добрината, човечността, добротворчеството са моя водеща кауза

В една година, в която омразата надделява, сме съпътствани от здравна, ценова и дори икономическа криза. Година, в която сме противопоставени и разделени, мисля, че е най-важно да говорим за обединение. Това заяви във Велико Търново кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

Пред жителите на старата столица той подчерта, че президентът трябва да поеме отговорност и за здравната криза, защото всички виждали, че правителство не се справя с пандемията.

Анастас Герджиков заяви, че ако бъде избран за държавен глава, основен приоритет за него ще бъде да отстоява националния интерес.

"Това е една от най-важните отговорности на президента", подчерта проф. Герджиков.
Той изрази разочарованието си, че на този етап това не се случва дори и в отношенията с европейските ни партньори и допълни, че „по собственото му признание в Брюксел Румен Радев не е постигнал нищо, за да защити българския интерес – нито по отношение на цените на електроенергията и газа, нито по отношение на Република Северна Македония“.

Герджиков напомни, че първият приоритет, посочен в програмата му с кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, е отстояване на националните интереси и националното достойнство в международните отношения. България трябва да е пълноценен член на Европейския съюз, но трябва да отстоява националния ни интерес и да покаже достойнство и гръбнак.

„На една такава среща българският президент трябва да покаже гръбнак и твърда позиция. Първо по отношение на зеления преход. Всички искаме чист въздух и опазена природа, но не с цената на жертване на хората. За година и половина дефицитът на газ в Европа е 70 милиарда кубически метра. Не е сега моментът да поставяме зелената идеология над икономическите интереси и работните места на гражданите“, смята проф. Герджиков. На такава среща българският президент би трябвало не да слуша безмълвно Ангела Меркел, както призна самият Радев. Трябва да обясним и да отстояваме българската позиция. Единственото, което искаме, е спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а това означава и спазване на европейските ценности. Вместо да допускаме противопоставяне на България на останалите страни-членки по този въпрос, следва да убедим страните-членки, че не България, а Европейският съюз трябва да постави това изискване към Република Северна Македония в рамките на преговорите по глава 35, посветена именно на добросъседските отношения и договори“, обясни проф. Герджиков.

При срещата на кандидат-президентската двойка във Велико Търново, граждани отвориха темата и за Конституцията, която е толкова обсъждана напоследък. Проф. Герджиков напомни, че още преди една година, след дълга работа на експертите, Румен Радев е заявил, че има готов проект за промяна на Конституцията.
„Моля, покажете го, г-н Радев, нека да го видим и обсъдим. Крайно време е г-н Радев да поеме отговорност за здравната криза, която назначеното от него служебно правителство допусна. Днес, в телевизионно интервю на министър Кацаров, видяхме един объркан човек, който е напълно неподготвен за ситуацията. В ефир той призна, че чак сега се сключват договори за безплатни тестове, че едва днес е питал за респиратори, че е необходимо време, за да се организират нещата както трябва. „Какво прави правителството досега, какво правиха цяло лято, защо тепърва взимат мерки, които трябваше да са готови преди месеци. Действията на правителството са плод на паника и страх от изборите, защото Радев се уплаши от броя на заболелите и починалите“, коментира проф. Герджиков.

"Добрината, човечността, добротворчеството са моя водеща кауза. Велико Търново ми е дал много. В Националния военен университет се научих да бъда този стойностен военнослужещ, който трябва да служи на България", каза кандидатът за вицепрезидент полк. Митева.

"През 1879 г се приема Търновската конституция и се провежда първото Учредително събрание. Велико Търново е сакрално място и с още много други исторически дати, свързани с държавността на България още от 1185 г., когато братята Асен и Петър полагат основите на Втората българска държава. Нашите предци са се обединявали в трудни моменти, за да изпълнят каузите и българският народ да пребъде. И тази промяна днес е в лицето на проф .Атанас Герджиков и полк. Невяна Митева. Нека обединим повече великотърновци, повече българи, за да се обедини и цяла България в името на по-доброто бъдеще на страната и за децата ни", призова кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Същия ден проф. Герджиков и Невяна Митева се срещнаха и с избиратели в Свищов, Горна Оряховица и Лясковец.

Подобни статии