Проф. Ангел Димитров: Нашите колеги от Скопие не могат да допуснат мисълта за обща история

"Нашите колеги от Скопие не могат да допуснат мисълта за обща история. Това, което е заложено в Договора от 2017г.", Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров.

"Всичките ни опити да постигнем напредък застанаха пред стена на имитация на сериозна дейност. Декларативно поднасяните твърдения, че искат развитие потъват в ямата на нежеланието да има обща история", заяви той.

По думите му от 2 години насам, не са в състояние да говорят за постигнати резултати. "До вчера се надявахме, че колегите са променили нагласите и направихме формулировките, така че да може да се постигне съгласие. Но нещо се промени и те се върнаха към традиционните им нагласи", разкри той.

Димитров посочи, че Скопие отказва съвместни чествания на празници и годишнини. По думите му работели по текстове за цар Самуил, но и там било отказано съгласие. По думите му трудно щяло да се излезе от 10-11 век.

Той отчете, че очакване е взаимно да се уважават историческите стандарти.

Другата дискутирана тема била изготвянето на съвместен текст за Гоце Делчев. "Това, което искаха колегите не променя съществено текстовете, но искаха да демонстрират, че се поставя под съмнение приетото до сега за Делчев", каза той.

Подобни статии

 • Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  През последната седмица някои от страните на Балканите отчетоха известно подобряване на епидемиологичните показатели, а други допълнително затегнаха ограничителните мерки спрямо неваксинираните лица в опит да избегнат влошаване на ситуацията преди наближаващите коледни и новогодишни празници. А ето и седмичната справка за ситуацията на Балканите на БТА:

  124
 • Турският бизнесмен Осман Кавала остава в затвора

  Турският бизнесмен Осман Кавала остава в затвора

  Турски съд остави Осман Кавала в затвора, въпреки западния натиск и риска, че случаят може допълнително да влоши отношенията на Анкара с Европа. 64-годишният бизнесмен, меценат и правозащитник е задържан от 4 години без присъда, което стана причина за обтягане на отношенията между Анкара и западните й съюзници, предаде БНР.

  128
 • Оставката на Зоран Заев като премиер на Северна Македония пак излезе на дневен ред

  Оставката на Зоран Заев като премиер на Северна Македония пак излезе на дневен ред

  Днес Централният и Изпълнителен съвет на управляващия Социалдемократически съюз в Северна Македония ще обсъдят оставката на премиера и лидер на партията Зоран Заев, която той обяви след поражението на местните избори на 31 октомври, предаде БГНЕС.

  145