Проф. Балтов: Преболедувалите COVID да мислят за ваксина след 5-6 месеца, със сигурност ще е нужна и трета доза

Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов предположи, че ще има необходимост и от трета ваксина, която ще е след около година. Тази прогноза той пред Нова телевизия.

Проф. Балтов съветва хората да избират двудозовите ваксини, защото ефективността при еднодозовите ваксини е по-ниска. Според него преболедувалите COVID-19 също трябва да обмислят ваксиниране срещу вируса след около 5-6 месеца. Той обясни, че хората, които имат вече поставени две дози, трябва да мислят за трета след около година.

"Няма какво да се лъжем, тази пандемия няма да свърши до края на годината. Ще продължи и следващата. Няма да е с толкова жертви, но със сигурност ще продължи”, коментира проф. Балтов.  Той обясни още, че в момента реално няма щаб. "Ако някой иска да го има, трябва да го заявят" посочи директорът на Пирогов. По думите му това е решение на Министерски съвет.

„Никога не сме казали, че няма да съдействаме. Но все пак сме ръководители на болници, гледаме си и нашата работа”, кометнира още проф. Балтов.

Балтов заяви още, че остава много тежко състоянието на икономиста Владимир Каролев. Той е на апаратна вентилация и с опасност за живота. 

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • Математикът проф. Николай Витанов

  Математикът проф. Николай Витанов "пусна" хората на море

  Днес ще започна с една много добра новина. Обикновено не показвам картите на риска, защото хората в областите с висок риск могат да се притеснят. Но днес картата е такава, че може да се покаже без притеснения. Ето я. Такава карта не се беше появявала от около година.Това пише във фейсбук математикът проф. Николай Витанов в поредния пост за ситуацията с коронавируса у нас.

  124
 • 14 266 направени теста, 100 новодиагностицирани с COVID-19

  14 266 направени теста, 100 новодиагностицирани с COVID-19

  100 са новите диагностицирани с коронавирус лица у нас през изминалото денонощие. От тях 44 са установени с PCR, а 59 - с бързи антигенни тестове. Направените за последните 24 часа тестове са общо 14 266, от които 5039 са PCR, а 9227 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.

  124
 • "Модерна" подаде молба да ваксинира хора между 12 и 17 години в САЩ

  Американската биотехнологична компания Модерна (Moderna) съобщи, че е подала молба пред властите в САЩ да се разреши поставянето на нейната ваксина срещу КОВИД-19 на хора между 12 до 17 години, предаде Франс прес.

  130