Проф. Бозуков: Управлението на горите е приоритет и отговорност на държавите от ЕС

Снимка: БГНЕС проф. Христо Бозуков

Управлението на горите е приоритет и отговорност на държавите членки на Европейския съюз. Това е заявил министърът на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Българският земеделски министър е изтъкнал, че може да бъде постигнат баланс между трите стълба на устойчивост, само ако той бъде съобразен с националните и регионалните особености на горското стопанство. По думите му, това може да бъде достигнато задължително с участието на всички заинтересовани страни, както и отчитане на финансовите нужди за поддържане на баланса. "Необоснованото ограничаване на икономическите ресурси на горите, при липса на външно финансиране, в крайна сметка ще доведе до влошаване и на всички останали функции на горите, поради невъзможност за адекватното им управление", е посочил министър Бозуков. Той е казал още, че остойностяването на екосистемните услуги от горите ще допринесе значително за засилване на техните социални функции и ще подпомогне за диверсифициране на приходите от горите.
По отношение на предвиденото законодателно предложение относно наблюдението, докладването и събирането на данни за горите на ЕС, проф. Христо Бозуков е обяснил, че предложеният подход от ЕК не е най-ефективният метод за постигане на тази цел. "Приветстваме готовността на ЕК да използва технологии за дистанционно наблюдение в горите, доколкото това не носи допълнителни разходи за държавите членки", е казал още земеделският министър.
Той е бил категоричен, че предвидените в Стратегията на ЕС за горите за 2030 г. нови индикатори за устойчиво управление на горите и схеми за доброволно сертифициране следва да се надградят. "Те не трябва да пренебрегнат съществуващите и одобрени критерии и показатели, разработени в рамките на Министерския процес за опазване на горите в Европа, преименуван на "Горите на Европа", е изтъкнал министър Бозуков.

Подобни статии

 • Владислав Панев: Кирил Петков е подходящ за премиер, вероятно ще има правителство

  Владислав Панев: Кирил Петков е подходящ за премиер, вероятно ще има правителство

  Нов редовен кабинет ще има в следващите две седмици, постигнато е единомислие по много теми. Това заяви пред NOVA NEWS Владислав Панев от ”Зелено движение”, което пък е част от ”Демократична България”. По думите му въпреки различията по някои теми, до голяма степен е постигнат консенсус. Панев коментира още, че Кирил Петков би бил подходящ за следващия министър-председател.

  76
 • МВнР препоръча на българите да не пътуват до страните от Южна Африка

  МВнР препоръча на българите да не пътуват до страните от Южна Африка

  По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID-19 - "Омикрон", голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсвана, Есватини, Зимбабве и Лесото, са обявили, че спират полетите от тези страни на основата на въведените мерки в съответните държави. Това съобщиха от МВнР. От ведомството препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътувания до страните от южноафриканския регион до изясняване на ситуацията и възстановяване на полетите.

  68
 • Корнелия Нинова: След проведените разговори сме все по-големи оптимисти, че ще има редовен кабинет

  Корнелия Нинова: След проведените разговори сме все по-големи оптимисти, че ще има редовен кабинет

  „След проведените разговори в 18 работни групи през изминалата седмица сме все повече оптимисти, че ще сте състави редовен кабинет. Всички партии го заявихме, че искаме да го направим. Въпреки някои различия, които имахме, в преговорите по най-важните въпроси се намери общото”. Това коментира пред NOVA NEWS лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова.

  68