Проф. Генчо Начев: Стигна се дотук, защото не сме дисциплинирани

Снимка: БГНЕС проф. Генчо Начев

Общата бройка на заразени, установена от резултат на PCR изследвания, не е истината, а само върха на айсберга. Много хора без да са тествани носят вече вируса. Това заяви директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев пред bTV.

„Обхващането на населението обаче е много по-сериозно, защото на нас само тези цифри са ни известни. Стигна се дотук, защото не сме дисциплинирани и в началото се даде възможност за много мнения.”,каза той. По думите му в началото на кризата политическите решения са били изключително навременни и точни. България беше пример като държава, която е позволила най-слабо разпространение на тази инфекция. „За съжаление след това мерките се облекчиха и виждаме до какво води това. Март беше добре, но октомври е зле, защото фактите са такива.”, смята проф. Начев.

Шефът на „Света Екатерина” обясни, че кадровият проблем е от преди пандемията, но сега излиза наяве, защото напрежението в системата се покачва. „Няма откъде да ги намерим тези, които да ни лекуват, не може да ги внесем. Легла ще се осигурят, но няма кой да гледа болните. Наличният състав вече е изконсумиран физически и психически”, обясни той. Проф. Начев обясни, че те разчитат на студенти да вършат сестринска работа. „Самият факт, че се стига дотук, означава, че проблемът не е от вчера. Говоря от край време, че има сериозен недостиг на медицински сестри, лаборанти, акушерки, специалисти по здравни грижи. Не може да се замени ролята на една сестра със студенти, които идват за 3, 6 или 8 месеца и си отиват.Те научават много, но поне една сестра бди над тях.”, каза още шефът на „Света Екатерина”. То посочи, че в четирите му екипа в момента има 6 сестри, а трябва да бъдат 8. Останалите се допълват от студенти.

Проф. Начев пребори коронавируса. „Слава богу вече един месец след изписването ми се чувствам добре, мисля, че тежкият период мина. Единственият ми симптом беше кашлицата. Нямах температура над 36.9 градуса. Имах лесна умора и задух, но никой от другите симптоми. Беше трудно, но има и хора, които го преживяват още по-тежко ни влизат в интензивни отделения, при мен не се стигна дотам'', обясни той как е прекарал болестта.

Той е бил лекуван с „Ремдесивир“. „Лекарството „Ремдесивир“ го нямаше в България още когато ме лекуваха с него. При мен лечението беше ефективно, а беше включен на 9-ия ден. Колкото по-рано се започне с него, ефектът от лечението е по-добър. При мен имаше ефект. Даже се колебаеха дали да го включат заради странични ефекти. Подписах се, че искам да се включи и имаше ефект, каза още Начев.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • 9874 - заразените днес с коронавирус

  9874 - заразените днес с коронавирус

  9 874 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последните 24 часа. 5 055 от тях са установени с PCR, а 4 819 - с бързи антигенни тестове. 78,18 % от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал. През последното денонощие са направени общо 43 879 теста, от които 12 940 са PCR, а 30 939 - антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.

  89
 • КОВИД по света - седмичен обзор

  КОВИД по света - седмичен обзор

  Световната здравна организация препоръча тази седмица на страните по света да премахнат или облекчат съществуващите ограничения за пътуване, изтъквайки, че "те могат да изострят икономическия и социален стрес, свързан с пандемията".

  138