Проф. Илко Гетов, фармацевт: На най-ниското ваксинационно ниво сме в Европа

Проф. Илко Гетов, д.ф., завършва фармация през 1988 г. Има две специалности за следдипломно обучение, трудов стаж в аптека и болнична аптека. Той е представителят на България в Европейската агенция по лекарствата. Има специализации в Германия и Италия, член е на български и международни професионални и научни дружества и асоциации.

"Няма как да звуча позитивно, след като няколко пъти ми се задава въпросът от страна на европейските ми колеги „защо е толкова нисък процентът на имунизираните“. Аз не мога да им отговоря защо. Всеки път става въпрос за едно и също - те казват нали имате ваксини, какъв е проблемът защо в България имунизираните са под 25%. Не мога да им дам отговор", казва фармацевтът проф. Илко Гетов.

- Проф. Гетов, има ли яснота дали одобрените за употреба COVID ваксини в ЕС защитават и срещу новия вариант Мю и в каква степен?

- На този етап не може да се каже със сигурност дали одобрените ваксини защитават и в каква степен срещу новия вариант Мю, тъй като в Европа в 99% доминира Делта вариантът. Мю вариантът е доминиращ на този етап в Колумбия, където европейските ваксини не са толкова разпространени. Там се наблюдава феноменът, че първо се появи Мю вариантът и след това Делта. Поискано е производителите да направят проучване и изготвят заключение дали може да се очаква ваксинална ефикасност и спрямо Мю варианта. На този етап може да се каже, че като цяло би следвало да защитават и срещу него, защото е по-малко агресивен. Едва ли би повлиял на такава степен ефектът от ваксините, след като не е толкова разпространен.

- Какво знаят учените за Мю варианта, той наистина ли е толкова опасен?

- Мю е вариант, който се наблюдава и за който има притеснение, че може да се развие и да придобие пандемичен характер. Това се следи от СЗО, ЕМА и Европейския център за контрол на заразните заболявания (ECDC). На този етап за щастие от него има единични случаи в Гърция, Франция, Германия.

- Не малко хора в Европа и у нас се ваксинираха с оксфордската ваксина AstraZeneca. Тези граждани в каква степен са защитени срещу новите варианти?

- Може да се каже, че ваксините защитават достатъчно добре и срещу Делта варианта. Последните данни показват, че намалението на защитата срещу Делта спрямо предходните варианти на РНК ваксините е между 5 и 8% като ваксинална ефикасност. Това на практика не променя профила им. За AstraZeneca този процент може би е около 10 на сто, но това не е фатално.

- Има ли други държави, които да даряват или препродават ваксини в големи количества? Какъв знак е това?

- Това е по-скоро конфиденциална информация. Процедурата за препродаване и даряване на ваксини, договорени от ЕК, е много сложна. Това е тристранен процес заедно с производителя, със страната, в която ще се даряват или препродават. Доста дълъг е процесът на преговори. Предполагам, че има и други държави, които са дарили ваксини или са ги препродали.

Това като цяло е един благороден жест, като се има предвид, че България има излишък на ваксини. От една страна, е хубаво, че се правят усилия те да бъдат използвани, а не да бъдат унищожени, защото ваксините не могат да се използват след изтичане на срока им за годност. В тази връзка мога да кажа, че е удължен срокът на годност на ваксината на Pfizer от 6 на 9 месеца, включително за всички партиди ваксини, произведени след февруари 2021 година. Това е глътка въздух, защото ще може да се употребяват по-дълго време. Като цяло за България е много неприятна ситуацията, че не ги използваме, а имаме и избор на ваксини. Изключително неприятно е, че не можем да ваксинираме цялото население и да достигнем средните нива за Европа.

- Имате ли данни на колко партиди ваксини у нас им предстои скоро да изтече срокът на годност?

- Не мога да отговоря. По този въпрос трябва да се обърнете към Изпълнителната агенция по лекарствата. Те трябва да имат по-детайлна информация по този въпрос.

- Имате ли данни какво е ваксиналното покритие в Европа и къде е България в тази картина?

- За съжаление е много зле положението. Средно в Европа към 20 септември с една доза са ваксинирани 78,3% от населението, а с пълен цикъл на ваксинация са 71,8%, тоест над 70% са средно ваксинираните. В България с една доза са ваксинирани 23,5%, а със завършен имунизационен цикъл са едва 22% от населението. Това е най-ниското ниво на ваксинация в Европа. Отличниците са Португалия, Ирландия, Исландия, Франция също е с много добро покритие – близо 94% са получили поне една доза, а с пълен ваксинационен курс са близо 81%. Италия и Малта също имат добър обхват на защитени хора срещу COVID-19. За съжаление България е много, много зле в това отношение. От нашите съседи може би единствено с Румъния може да се сравняваме.

- Защо страната ни е в това положение?

- Защото се позволи да доминират хейтърските коментари в социалните медии. Това, че в медиите се изявяваха хора, които не са достатъчно компетентни да говорят за ваксините, хора, които са с отрицателна нагласа към справянето по този начин с COVID кризата. За съжаление те не предлагат някакво друго решение, те говорят против ваксините, но няма друго решение. На този етап светът не е измислил друго решение. Идва краят на 2021 година и ние все още нямаме терапия за COVID. Не се и очертава в близките месеци да има такава и да кажем - ето това е лекарството. Единствената алтернатива за справяне с пандемията си остава ваксинацията.

- Как може да бъдат убедени в това хората?

- Да гледат реалните научни данни и какво се случва в другите държави, защото ние по този начин се обричаме на изолация. След като ние не можем да осигурим безопасни условия, нито туристите ще предпочитат да дойдат в България, нито може да има инвестиции в обема, в който очакваме. Когато някой гледа къде да отиде и погледне картата, първосигнално търси къде е най-безопасно. Хората не отиват там, където се стреля, има улични боеве или гражданска вълна. Това е същото само че в сферата на здравеопазването. Съжалявам, че звуча толкова негативно. Няма как да звуча позитивно, след като няколко пъти ми се задава въпросът от страна на европейските ми колеги „защо е толкова нисък процентът на имунизираните“. Аз не мога да им отговоря защо. Всеки път става въпрос за едно и също - те казват нали имате ваксини, какъв е проблемът защо в България имунизираните са под 25%. Не мога да им дам отговор.

Може би и властите не направиха достатъчно, за да спрат тези отрицателни нагласи.

- Какво им обяснявате?

- Нищо, мълча си...Казвам им народопсихология. Това е. Разбиранията са такива. Може би е въпрос на културна ориентация, на възприемане на новостите. За някои новости сме много окей, но за други въобще не сме. Всеки иска да се лекува с най-модерната терапия, с най-скъпите и най-иновативните лекарства, но ето, когато имаме ваксините, имаме ги в наличност, всички разрешени в ЕС, ние сме принудени да ги изхвърляме, да търсим на кого да ги дарим...

- Обсъждат ли колегите ви някакви действия по отношение на страните, в които е нисък процентът на ваксинираните?

- Не. Подобно нещо не може да се обсъжда, защото това е въпрос на национално решение. Темата здравеопазване и предоставянето на медицински грижи е въпрос на национални политики и регулация. Не случайно и ваксините се разрешават на общоевропейско ниво, но кой и как ще ги прилага и на кого, се допускат по решение на националните власти. Например с децата, с третата доза - са въпроси за национално решение.

- Това, че у нас е нисък процентът на ваксинираните, как ще се отрази на гражданите ни, ще възпрепятства ли пътуването и работата им в бъдеще?

- Другите държави ще ни ограничат. Виждате постепенно Франция, Италия, Гърция и други страни въвеждат сериозни рестрикции за хората, които не са ваксинирани. Да не забравяме, че вече 1 година и 8 месеца живеем в тази обстановка. Преболедувалите в началото на март, април, май миналата година вече нямат право да пътуват свободно заради това, че са изкарали вируса, защото важи правилото за такъв сертификат да е валиден до 6 месеца. Ето го ограничението, което сами си налагаме като изолация и като контакти с останалия свят. Каква е ползата, че сме в ЕС, можем да пътуваме свободно и да се ползваме от облагите на общността, като ние сами се ограничаваме.

Аз не мога да повярвам, че има фалшиви сертификати за ваксинация. Не съм чувал в другите европейски държави да се говори за фалшиви сертификати. Това отново е български патент.

- Какво ви казаха колегите за това, че у нас се издават фалшивите сертификати?

- Питаха ме каква информация имам. Аз им казах, че единствената информация, която имам, е от медиите. Може би е редно националните власти да дадат повече яснота в тази насока и да вземат отношение и мерки.

За европейските ми колеги това е абсурдно. Те не могат да си обяснят кой би могъл да издаде такъв фалшив сертификат за ваксинация.

- Каква е разликата между бустерна и трета доза?

- При третата доза се прилага трети път същата доза, каквато хората са получили първия и втория път. Бустерна доза е нещо, което има за цел да подсили имунитета. Може да е и осъвременен/допълнен вариант на ваксината. Например, ако се докаже, че съществуващите ваксини не работят срещу нов вариант, производителите имат задължението да преработят ваксината, която действа срещу този нов вариант, тогава всеки ще трябва да получи бустерна доза.

- Кога може да очакваме одобрение на нови COVID ваксини за употреба? Докъде стигна одобрението на руската ваксина?

- На този етап нещата по руската ваксина са зациклили. Беше спряна процедурата за разрешаване за употреба и от СЗО. Руската ваксина в Европейската агенция е на етап разглеждане на документите. Нищо повече. Дори не е подадено официално заявление за разрешение. Може би ще има по-бърз напредък с така наречената антигенна протеинна ваксина на Санофи/Глаксосмитклайн, която може би ще се прилага като бустерна доза, тоест след извършен ваксинационен курс с друг препарат.

- Разработват ли се ваксини, които да защитават от грип и COVID едновременно?

- Да, разработват се, но са далеч от разрешаване на употреба. Този сезон това няма да се случи. За този сезон препоръката е да има поне 15 дни разлика между ваксината срещу COVID-19 и поставянето на противогрипната ваксина.

- Според вас трябва ли да бъде въведена задължителна ваксинация у нас за определени дейности?

- Ако трябва да съм честен, съм раздвоен по отношение на задължителната ваксинация. Някои системи обаче не могат да функционират пълноценно, ако работещите не са ваксинирани. Такива системи са училищата, медицинските специалисти, полицай, социални работници... Против съм даването на стимули за имунизираните. Според мен по-скоро трябва да се работи в насока отговорност, разбиране на по-морални ценности. Ние обаче сами вървим към задължителна ваксинация с оглед мерките в другите държави. Ето например в Дания всички мерки са премахнати и те се върнаха към нормалното общуване. В Исландия от май месец насам няма нито един починал от COVID-19, защото е много високо ваксиналното покритие.

Подобни статии

 • Стефан Стефанов, медиатор: Присъственото обучение няма цена

  Стефан Стефанов, медиатор: Присъственото обучение няма цена

  "За един родител е много важно да бъде отговорен за поколението, което идва след него. Трябва да има устойчивост, защото все пак говорим и за интеграция на малцинствените общности. Тя е двустранен процес. Образователните медиатори сме катализаторът на промените в самата общност, защото ние сме между нея и всички институции", казва медиаторът Стефан Стефанов.

  106
 • Тони Димитрова: В старите песни има послание, а в новите - само наредени думи

  Тони Димитрова: В старите песни има послание, а в новите - само наредени думи

  "В старите песни има послание, красива музика и красив текст. А в новите има наредени думи, музика, която не те хваща, и няма послание. Не оставя следа", казва обичаната певица Тони Димитрова. Тя е родена на 10 януари 1963 г. в Бургас. Истинското й име е Антоанета Димитрова Петкова. Завършва гимназия в Бургас и след това започва да работи като машинописка в общинската администрация на града. През 1995 година по време на конкурс талантът й е забелязан от Стефан Диомов и през януари 1996 година е назначена за солистка на оркестъра „Горещ пясък“. През лятото на 1996 година участва в конкурса „Бургас и морето“, където й е присъдена 3-та награда за песента „Ах, морето“. Тя влиза в първия й самостоятелен албум „Ах, морето“ (1997). Има 9 студийни албума, като последният е „Добър вечер, добър ден“ от 2011 г.

  138
 • Д-р Енчо Стоянов, специалист по спортна медицина: Спортът е „лекарството“, което на всички дарява енергия, тонус и сила

  Д-р Енчо Стоянов, специалист по спортна медицина: Спортът е „лекарството“, което на всички дарява енергия, тонус и сила

  Данните сочат, че около 2-3% от спортистите получават миокардит след боледуване от COVID-19

  "Много са предизвикателствата с които ни се налага да се справяме. Съвременните спортни лекари трябва да се ориентират в свят, в който родителите, играчите, феновете и институциите искат да видят спорт, като същевременно се опитват да смекчат разпространението на Covid-19 и да предпазят спортистите от потенциални късни и дълготрайни ефекти на вируса. Това не е никак лесна задача, защото освен грижи за предпазване от настоящата пандемия, спортният лекар следва да изпълнява и много ежедневни задължения, насочени към поддържане на здравето на професионалните атлети на топ ниво, особено сега - в годината, когато се провеждат Олимпийските игри", казва в интервю за "Политика" д-р Енчо Стоянов – специалист по спортна медицина.

  188